Mandarynkowe chipsy jarmużowe - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Mandarynkowe chipsy jarmużowe
Mandarynkowe chipsy jarmużowe

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Jarmuż to cenne źródło błonnika, wapnia i potasu. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwdziała miażdżycy. Skórka dojrzałej mandarynki poprawia trawienie i zwiększa metabolizm, a także pomaga w usuwaniu złogów z organizmu. Kurkuma i pieprz zawierają antyoksydanty, poprawiają trawienie.

DZIAŁANIE według TCM: Danie harmonizuje żołądek i śledzionę. Rozprasza i transformuje zimny śluz.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 min
TYP POSIŁKU: Przekąska/Dodatek

Mandarynkowe chipsy jarmużowe

Mandarynkowe chipsy jarmużowe

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Jarmuż to cenne źródło błonnika, wapnia i potasu. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwdziała miażdżycy. Skórka dojrzałej mandarynki poprawia trawienie i zwiększa metabolizm, a także pomaga w usuwaniu złogów z organizmu. Kurkuma i… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 2 ocen/a )

Składniki

  • 4 łodygi jarmużu
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 szczypta dobrej jakości soli (polecam kłodawską)
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z mandarynki (ekologicznej)

Sposób przygotowania

  1. Włącz piekarnik na 190℃, aby się nagrzał w trakcie Twoich przygotowań. Liście jarmużu odetnij od grubych łodyżek i porwij na małe kawałki. Upewnij się, że liście nie są mokre. Ważne, aby były suche, gdy mieszasz je z marynatą, dlatego albo umyj je wcześniej, albo wytrzyj do sucha zanim porwiesz na kawałki.
  2. W szklance wymieszaj oliwę, sól kurkumę, pieprz i startą skórkę mandarynki.
  3. W głębokim naczyniu bardzo dokładnie wymieszaj jarmuż z oliwą i przyprawami (najlepiej dłonią).
  4. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 3-10 min (w zależności od piekarnika) w nagrzanym piekarniku w tem. 190℃. Ważne – wykładając kawałki jarmużu na blaszce, przypilnuj żeby nakładać go pojedynczo, tak aby kawałki nie nakładały się na siebie. W odwrotnym przypadku niektóre kawałki się podpieką, a inne nie. Chipsy mają być kruche i nadal zielone, jeśli przechodzą w kolor brązowy, mogą być gorzkie.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
Mandarynkowe chipsy jarmużowe to nie tylko smakowita przekąska ale również świetny dodatek do głównych dań i zup.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej