6,9K
TYP POSIŁKU: Przyprawa/Dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
Składniki
- po 1 garści orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, laskowych, migdałów, sezamu (czarnego lub białego)
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki soli kłodawskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
- Zalej wrzątkiem migdały i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę, przelej migdały zimną wodą i obierz ze skórki. Możesz również użyć migdałów blanszowanych.
- Upraż na suchej patelni orzechy laskowe, do momentu aż skórka zacznie delikatnie pękać. Wysyp orzechy na czystą ściereczkę kuchenną i zawiń w węzełek. Roluj węzełkiem po blacie stołu, żeby skórka zeszła z orzechów. Rozwiąż ściereczkę i oddziel orzechy od skórek (Możesz wziąć kilka orzechów pomiędzy dwie dłonie, zamknąć je wewnątrz i delikatnie o siebie pocierać. W ten sposób resztki skórki powinny doskonale zejść. Teraz wystarczy dmuchnąć w orzechy by pozbyć się skórek).
- Upraż na złoto na suchej patelni nerkowce, orzeszki ziemne, sezam i obrane migdały.
- Osobno upraż kmin rzymski, mielony kardamon i kolendrę, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat. Utłucz przyprawy w moździerzu lub zmiel w młynku.
- Posiekaj drobno uprażone orzechy i migdały.
- Wymieszaj wszystkie składniki i przesyp do słoiczka.
Notatki
Dzięki prażeniu przyprawa doskonale wzmocni potencjał Yang każdej potrawy. Stymuluje trawienie (moc kolendry i kminu rzymskiego). Rozprasza zimno (moc czarnego pieprzu i prażenia składników). Sezam, migdały i orzechy wzmocnią Śledzionę, Żołądek, Nerki i Jelita, odżywią Krew i Płyny ciała, nawilżą i odżywią skórę, zadbają o kondycję włosów i paznokci, dodadzą paliwa mózgowi (witaj szkoło), nasycą ciało dobrym tłuszczem.