Home PrzepisyOdpowiednie dla wegan Pikantna, orzechowa mieszanka jesienna

Pikantna, orzechowa mieszanka jesienna

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Przyprawa/Dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

Pikantna, orzechowa mieszanka jesienna

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • po 1 garści orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, laskowych, migdałów, sezamu (czarnego lub białego)
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki soli kłodawskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

  1. Zalej wrzątkiem migdały i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę, przelej migdały zimną wodą i obierz ze skórki. Możesz również użyć migdałów blanszowanych.
  2. Upraż na suchej patelni orzechy laskowe, do momentu aż skórka zacznie delikatnie pękać. Wysyp orzechy na czystą ściereczkę kuchenną i zawiń w węzełek. Roluj węzełkiem po blacie stołu, żeby skórka zeszła z orzechów. Rozwiąż ściereczkę i oddziel orzechy od skórek (Możesz wziąć kilka orzechów pomiędzy dwie dłonie, zamknąć je wewnątrz i delikatnie o siebie pocierać. W ten sposób resztki skórki powinny doskonale zejść. Teraz wystarczy dmuchnąć w orzechy by pozbyć się skórek).
  3. Upraż na złoto na suchej patelni nerkowce, orzeszki ziemne, sezam i obrane migdały.
  4. Osobno upraż kmin rzymski, mielony kardamon i kolendrę, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat. Utłucz przyprawy w moździerzu lub zmiel w młynku.
  5. Posiekaj drobno uprażone orzechy i migdały.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i przesyp do słoiczka.

Notatki

Dzięki prażeniu przyprawa doskonale wzmocni potencjał Yang każdej potrawy. Stymuluje trawienie (moc kolendry i kminu rzymskiego). Rozprasza zimno (moc czarnego pieprzu i prażenia składników). Sezam, migdały i orzechy wzmocnią Śledzionę, Żołądek, Nerki i Jelita, odżywią Krew i Płyny ciała, nawilżą i odżywią skórę, zadbają o kondycję włosów i paznokci, dodadzą paliwa mózgowi (witaj szkoło), nasycą ciało dobrym tłuszczem.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X