Home PrzepisyDeser Gruszki duszone w białym winie z szafranem,
kardamonem i wanilią

Gruszki duszone w białym winie z szafranem,
kardamonem i wanilią

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40-50 minut

Przepis pochodzi z całorocznego, regeneracyjnego programu żywieniowego dla dojrzałych kobiet MenoStart. Więcej szczegółów znajdziesz TUTAJ.

Gruszki duszone w białym winie z szafranem, kardamonem i wanilią

Drukuj
Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 3 strączki kardamonu
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • 20 g cukru muscovado
  • 1 g korzenia arcydzięgla chińskiego*
  • 4 g korzenia rdestu wielokwiatowego*
  • szczypta soli
  • 2 gruszki (twarde)
  • 2 nitki szafranu **
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania

  • Wlej wino do wysokiego i wąskiego rondla. Rozgnieć strączki kardamonu płaską stroną noża i dodaj je do wina. Dodaj startą skórkę z 1/2 cytryny oraz łyżeczkę soku z cytryny. Przetnij laskę wanilii wzdłuż, a następnie wydrąż miąższ, zawierający ziarenka, dołóż do wina. Dodaj cukier muscovado, korzeń rdestu wielokwiatowego, korzeń arcydzięgla chińskiego i sól. Nie dodawaj szafranu.
  • Całość doprowadź do delikatnego wrzenia.
  • Obierz gruszki, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Włóż gruszki do wina. Dodaj wody, jeśli owoce wystają ponad powierzchnię.
  • Gotuj gruszki na delikatnym ogniu przez ok.15-20 minut do momentu aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  • Wyjmij gruszki na osobny talerz, a sos zredukuj do 1/3 objętości***. Zdejmij z ognia. Dodaj szafran**, wymieszaj i odczekaj 10 minut.
  • Polej gruszki odcedzonym sosem i odstaw aż ostygną do temperatury pokojowej. Podaj z 2 łyżkami kwaśnej gęstej śmietany.

Notatki

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  • * Wykorzystane w przepisie arcydzięgiel chiński oraz rdest wielokwiatowy to chińskie zioła kulinarne. Link do ich zakupu znajdziesz pod przepisem. Korzeń arcydzięgla chińskiego jest bardzo skuteczny w regulowaniu zaburzeń hormonalnych, bardzo dobrze usuwa uderzenia gorąca. Ten sam korzeń możesz wykorzystać kilkakrotnie.
  • ** Aby szafran zachował swe właściwości lecznicze, nie gotujemy go z potrawą, ale dodajemy tuż po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze gorąca. Prawdziwy szafran (a nie jego częsty zastępnik krokosz barwierski) wpływa łagodząco na poirytowanie, chwiejność emocjonalną, stany lękowe i depresyjne.
  • *** Zredukować płyn to zmniejszyć jego ilość. W tym celu pozostaw sos na delikatnym ogniu i podgrzewaj, aż odparuje większość płynu (w tym przypadku około 2/3).
  • **** By wzbogacić smak i wzmocnić działanie potrawy, gotowe gruszki możesz posypać niesolonymi pistacjami lub orzeszkami pinii, a dodanie orzechów włoskich (na etapie gotowania) dodatkowo nawilży jelito grube.


  • DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE
  • Po zachodniemu, zaleciłabym to danie szczególnie osobom, które mają typowy, jesienny, suchy kaszel albo miewają napady gorąca, niepokoju lub samowolne poty. To również danie, które reguluje gospodarkę hormonalną, uspokaja i koi emocje. W nomenklaturze chińskiej danie oczyszcza Gorąco, gasi pragnienie spowodowane Gorącem i niedoborem Płynów, nawilża błonę śluzową przeciwdziałając Suchości. Dzięki dodatkowi alkoholu porusza krążenie Krwi i wspiera trawienie. Łagodzi zaparcia. Uspokaja nerwowość, niepokój, czy bezsenność. Wanilia wzmacnia i reguluje energię witalną Qi. Szafran działa kojąco na emocje, czyli Ducha Serca i jest szczególnie zalecany w przypadku niepokoju bądź bezsenności. Jeśli dodasz skórkę z cytryny i kardamon, będziesz również przeciwdziałać Wilgoci i Śluzowi, a dodatek śmietany wzmocni jeszcze bardziej aspekt Yin.
  • Wykorzystane w przepisie arcydzięgiel chiński oraz rdest wielokwiatowy to chińskie zioła kulinarne, które możesz kupić w sklepie https://www.cmcpolska.net/ , korzystając z kodu rabatowego regeneracja, dającego 10% zniżki.

    Mogą Cię zainteresować