TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40-50 minut
Przepis pochodzi z całorocznego, regeneracyjnego programu żywieniowego dla dojrzałych kobiet MenoStart. Więcej szczegółów znajdziesz TUTAJ.
Składniki
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 3 strączki kardamonu
- 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- 20 g cukru muscovado
- 1 g korzenia arcydzięgla chińskiego*
- 4 g korzenia rdestu wielokwiatowego*
- szczypta soli
- 2 gruszki (twarde)
- 2 nitki szafranu **
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania
- Wlej wino do wysokiego i wąskiego rondla. Rozgnieć strączki kardamonu płaską stroną noża i dodaj je do wina. Dodaj startą skórkę z 1/2 cytryny oraz łyżeczkę soku z cytryny. Przetnij laskę wanilii wzdłuż, a następnie wydrąż miąższ, zawierający ziarenka, dołóż do wina. Dodaj cukier muscovado, korzeń rdestu wielokwiatowego, korzeń arcydzięgla chińskiego i sól. Nie dodawaj szafranu.
- Całość doprowadź do delikatnego wrzenia.
- Obierz gruszki, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Włóż gruszki do wina. Dodaj wody, jeśli owoce wystają ponad powierzchnię.
- Gotuj gruszki na delikatnym ogniu przez ok.15-20 minut do momentu aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
- Wyjmij gruszki na osobny talerz, a sos zredukuj do 1/3 objętości***. Zdejmij z ognia. Dodaj szafran**, wymieszaj i odczekaj 10 minut.
- Polej gruszki odcedzonym sosem i odstaw aż ostygną do temperatury pokojowej. Podaj z 2 łyżkami kwaśnej gęstej śmietany.
Notatki
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE
Wykorzystane w przepisie arcydzięgiel chiński oraz rdest wielokwiatowy to chińskie zioła kulinarne, które możesz kupić w sklepie https://www.cmcpolska.net/ , korzystając z kodu rabatowego regeneracja, dającego 10% zniżki.