TYP POSIŁKU: Obiad/Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 minut

Składniki
- 40 g suszonych leśnych grzybów
- 1l bulionu lub zupy mocy (opcjonalnie)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/4 średniego selera bulwiastego
- 300g - 400g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty mielonego kminku
- 1/4 płaskiej łyżeczki tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
- 2 szczypty soli
- mielony pieprz
- odrobina soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania
- Zalej wodą lub bulionem suszone grzyby i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
- Pokrój w większą kostkę ziemniaka, marchew, cebulę, selera bulwiastego i pieczarki.
- Rozgrzej w rondlu oliwę, dodaj kminek, tymianek i majeranek, podpraż przez chwilę zioła ciągle mieszając, aby wydobyły lekki aromat, a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Duś 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pokrojonego ziemniaka, marchew i selera. Duś kolejnych kilka minut. Na koniec dodaj pieczarki, sól i pieprz. Mieszaj co jakiś czas ciągle podduszając warzywa przez kolejnych kilka minut.
- Dodaj grzybowy wywar wraz z wygotowanymi grzybami leśnymi. Uzupełnij płyn gorącą, przegotowaną wodą dolewając 1-1,5l wody.
- Gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
- Zblenduj całość blenderem ręcznym lub kielichowym.
- Na koniec dodaj do smaku ewentualną dodatkową porcję soli i sok z cytryny.
- Podawaj wraz z posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą oraz z olejem lnianym. Jako dodatek, możesz zaserwować aromatyczne, domowe grzanki na maśle z ziołami prowansalskimi. Zupę możesz również ozdobić łyżką kwaśnej śmietany, dobrej jakości, najlepiej ekologicznego pochodzenia.
Notatki
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE
Wykorzystany w przepisie olej lniany doskonałej jakości możesz kupić w sklepie https://wegeland.pl/produkt/olej-lniany/ , korzystając z kodu rabatowego regeneruj się, dającego 10% zniżki.