Krem borowikowy z zieloną pietruszką - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Krem borowikowy z zieloną pietruszką
Krem borowikowy z zieloną pietruszką

Krem borowikowy z zieloną pietruszką

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Borowiki działają antybakteryjnie i odpornościowo. Przeciwdziałają niekorzystnym drobnoustrojom. Kapusta biała podnosi odporność, zapobiega anemii, zwalcza obrzęki. Marchew, a zwłaszcza gotowana, jest świetnym prebiotykiem, który karmi naszą dobrą mikroflorę jelit.  Por jest cennym źródłem żelaza, które wspomaga walkę z niedokrwistością. Dzięki zawartości związków siarki hamuje rozwój bakterii. Ma także działanie oczyszczające, wspomagające usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Rozmaryn pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu, wspomaga oczyszczanie wątroby. Tymianek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, skutecznie łagodzi infekcje gardła. Pobudza i reguluje trawienie.

DZIAŁANIE według TCM: Danie ochładza krew i usuwa gorąco. Wspomaga trawienie. Uzupełnia yin. Rozrzedza śluz i wspiera jego usuwanie.
TYP POSIŁKU: Zupa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

Krem borowikowy z zieloną pietruszką

Krem borowikowy z zieloną pietruszką

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Borowiki działają antybakteryjnie i odpornościowo. Przeciwdziałają niekorzystnym drobnoustrojom. Kapusta biała podnosi odporność, zapobiega anemii, zwalcza obrzęki. Marchew, a zwłaszcza gotowana, jest świetnym prebiotykiem, który karmi naszą dobrą mikroflorę jelit.  Por jest… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 1 ocen/a )

Składniki

  • ⅛ szt białej kapusty
  • 1 szt marchewki
  • ¼ szt pora
  • 1 szt małej cebuli
  • ½ l wody
  • 5 szt borowików
  • 2 szt pieczarek
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ¼ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka ostropestu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki (ok. 5-6 cm), marchewkę, pora i cebulę pokrój w kostkę.
  2. Mix warzyw zalej 0,5 l wody i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
  3. Pokrój borowiki i pieczarki w grubą kostkę, a następnie dorzuć je wraz z przyprawami do gotujących się warzyw. Gotuj kolejne 15 minut.
  4. Wyjmij pora oraz kapustę. Resztę zblenduj na gładki krem. Zieloną pietruszkę drobno pokrój.
  5. Podawaj z zieloną pietruszką i mielonym ostropestem. Ważne, aby ostropest zmielić w domowym młynku bezpośrednio przed podaniem.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej