Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Gomasio (japońska sól sezamowa)
Gomasio (japońska sól sezamowa)

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Czarny sezam to źródło  magnezu, który dba o układ naczyniowy, oddechowy i nerwowy. Zawiera również białko, które dzięki zawartej w nim cysteinie, wpływa na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu. Sól kłodawska polecana ze względu na swoją wysoką zawartość pierwiastków: magnezu, manganu, żelaza, cynku, miedzi, wapnia, potasu, selenu, jodu.

DZIAŁANIE według TCM: Przyprawa odbudowuje krew. Wzmacnia wątrobę i nerki.

TYP POSIŁKU: Przyprawa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 min

Gomasio (japońska sól sezamowa)

Gomasio (japońska sól sezamowa)

Drukuj
Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 10 łyżeczek czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka soli drobno mielonej (najlepiej kłodawska lub himalajska)

Sposób przygotowania

  1. Wsyp sezam i sól na rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  2. Gdy sezam zacznie wydzielać przyjemny zapach, ściągnij patelnię z ognia.
  3. Gdy całość przestygnie, wsyp wszystko do blendera lub moździerza i rozdrobnij.
  4. Tak przygotowaną posypkę przełóż do słoika, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. Używaj do solenia lub doprawiania potrawy.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
Gomasio to wspaniały zamiennik soli, który nie tylko doprawia ale też regeneruje. Możesz je stosować do dosolenia kanapek i potraw.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X