Home PrzepisyLunch/Obiad Gulasz z dyni i czarnej fasoli

Gulasz z dyni i czarnej fasoli

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut + moczenie i gotowanie fasoli (fasolę można ugotować dzień wcześniej)

Gulasz z dyni i czarnej fasoli

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 40 g czarnej fasoli (świeżej, nie z puszki)
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta + 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 plaster świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu (w zależności od preferencji)
  • 300 g obranej dyni hokkaido
  • ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 cebula dymka
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soku ze startego świeżego imbiru
  • 200 ml zupy mocy lub zupy mocy wege
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  • Namocz czarną fasolę na całą noc. Rano przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Nalej świeżej wody i gotuj do miękkości ok. 1-1,5 godziny z dodatkiem szczypty kminku, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i plastra imbiru.
  • Osobno ugotuj ryż brązowy (lub biały) według instrukcji na opakowaniu (standardowa proporcja to 1:2 - ryż:woda).
  • Jeśli jest taka potrzeba, obierz dynię i pokrój ją w 2 cm kostkę.
  • Poszatkuj czosnek oraz cebulę i cebulę dymkę.
  • Obierz resztę warzyw. Marchewkę pokrój na plasterki, paprykę na małe paseczki, a pieczarki w małe kawałki.
  • Rozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pokrojony czosnek, podsmażaj chwilę. Następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
  • Wrzuć marchewkę, paprykę i pieczarki na patelnię. Dodaj sok z imbiru, podlej połową bulionu i duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Po kilku minutach dorzuć dynię i jeśli jest taka potrzeba podlej resztą bulionu. Na końcu dodaj pokrojoną cebulę dymkę, ugotowaną czarną fasolę oraz przyprawy.
  • Całość duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Gotowy gulasz podaj z ryżem.

Notatki

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI: Gulasz nie powinien być wodnisty. Ważne jest odpowiednie dozowanie bulionu, aby warzywa się nie przypaliły, ale również nie pływały w nadmiarze bulionie. Do gulaszu można dodać ulubiony ryż zarówno brązowy jak i biały (basmati, jaśminowy, paraboliczny).

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE Danie działa regeneracyjnie na układ pokarmowy, usprawnia trawienie, wzmacnia Qi Śledziony, wspiera odbudowę mikroflory jelit. Dzięki obecności czarnej fasoli i rozgrzewających przypraw, działa wzmacniająco na Nerki. Wspiera eliminację złogów metabolicznych, czyli tak zwanej Wilgoci i Śluzu. Uzupełnia Yin i Płyny ciała. Działa rozgrzewająco na układ pokarmowy oraz cały organizm. Kompozycja wskazana jako idealne i lekkie danie na czas jesieni i zimy o lekko rozgrzewającym działaniu. Skorzystają z niego również kobiety z objawami okołomenopauzalnymi, gdyż z jednej strony wspiera odbudowę Yin i Płynów, a z drugiej strony troszczy się o Nerki. Przepis wskazany dla wegetarian, którzy cierpią na wychłodzenie, nadmiar Wilgoci i Śluzu lub osłabienie układu pokarmowego.

Mogą Cię zainteresować