Home PrzepisyPrzekąska/Dodatek/Przyprawy Domowa pasta z zielonego groszku
Domowa pasta z zielonego groszku

Domowa pasta z zielonego groszku

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Zielony groszek posiada dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. Chlorofil w nim zawarty alkalizuje organizm i oczyszcza krew oraz płyny ustrojowe ze szkodliwych substancji. Jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Orzechy nerkowca, dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Składniki mineralne w nich występujące wzmacniają odporność oraz uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Mięta ma właściwości przeciwbakteryjne, usprawnia pracę jelit, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci. Pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.

DZIAŁANIE według TCM: Pasta wzmacnia żołądek, jelita i śledzionę. Pomaga w rozrzedzeniu i usuwaniu śluzu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 min

TYP POSIŁKU: Przekąska/Dodatek

Domowa pasta z zielonego groszku

Domowa pasta z zielonego groszku

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 450 g zielonego groszku
  • 100 g orzechów nerkowca (lub nasion słonecznika)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 10-15 listków świeżej mięty (lub kilka gałązek zielonej pietruszki)
  • 1 szczypta kminku
  • 1 plaster świeżego imbiru
  • 2 szczypty soli dobrej jakości (polecam kłodawską)
  • 2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania

1. Ugotuj zielony groszek w lekko osolonej wodzie. Dla poprawy trawienia, dodaj szczyptę kminku i plaster imbiru. Gotuj przez kilka minut, tak, żeby groszek się ugotował i jednocześnie był lekko chrupiący, lecz nie rozgotowany. Odcedź groszek pozostawiając pół szklanki wody na później. Wyjmij i wyrzuć plaster imbiru.
2. Podpraż na suchej patelni orzechy nerkowca. Następnie zmiel je w młynku lub blenderze do nasion.
3. Przesyp do garnka ugotowany zielony groszek, zmielone orzechy nerkowca, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Wymieszaj łyżką, po czym zblenduj blenderem na pastę. Jeśli pasta jest za sucha, możesz dodać odrobinę odlanej wody spod ugotowanego groszku lub oliwę z oliwek.
4. Na koniec, poszatkuj listki świeżej mięty i dodaj do pasty. Dokładnie wymieszaj.
5. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku do 3 dni.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  • Pasta z zielonego groszku to zdrowy dodatek do kanapek, najlepiej z razowego, żytniego chleba na zakwasie. Świetnie też zastępuje tradycyjne ziemniaki do obiadu. Wspaniale komponuje się z daniami rybnymi.
  • Zamiast dodawać soli, możesz do dosolenia użyć gomasio. Przepis na gomasio znajdziesz w zakładce przepisy.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X