Przepis na zakwas z buraków - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Burak alkalizuje organizm, działa detoksykująco, dzięki obecności żelaza wspomaga proces budowania krwi i przeciwdziała anemii. Kiszonki to probiotyki, które odbudowują naszą mikroflorę jelit. To również cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K, jak również magnezu, fosforu, wapnia i potasu.

DZIAŁANIE według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM): Wspomaga qi śledziony. Usuwa gorąco z żoładka.
TYP POSIŁKU: Napój/dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min + 6 dni kiszenia

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków, TCM, Dieta wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Burak alkalizuje organizm, działa detoksykująco, dzięki obecności żelaza wspomaga proces budowania krwi i przeciwdziała anemii. Kiszonki to probiotyki, które odbudowują naszą mikroflorę jelit. To również cenne źródło witamin z grupy B,… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 4.0/5
( 5 ocen/a )

Składniki

  • 3-4 szt czerwonych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka (płaska) soli kamiennej
  • 1 l wody
  • 2 szt liścia laurowego
  • 2 szt ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Wybierz słoik ze szczelnym zamknięciem, najlepiej wekowy. Umyj go i wyparz wrzącą wodą.
  2. Obierz i pokrój buraki na ćwiartki, przełóż je do słoika. Dodaj obrany czosnek i przyprawy.
  3. Zagotuj wodę, którą będziesz zalewać zakwas, wymieszaj z solą w proporcji 1 płaska łyżka na 1 l wody i odczekaj aż przestygnie. Zalej słoik soloną wodą i szczelnie zakręć.
  4. Przestaw słoik pod przykryciem do ciepłego miejsca na 2 dni (np. przy lekko odkręconym kaloryferze), a następnie odstaw na kolejne 4 dni, najlepiej do ciemnego miejsca. W lecie zakwas robi się nieco szybciej. Może być gotowy nawet po 5 dniach. W chłodniejszej porze roku odczekaj tydzień. Zrobiony zakwas powinien mieć kwaśny smak, lekko musujący.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  • Wybierz wyłącznie zdrowe, nie nadgryzione lub gdzieniegdzie zwiędłe, wiotkie buraki.
  • Pamiętaj o wyparzeniu słoika.
  • Ułóż buraki w słoiku ciasno w taki sposób, żeby nie wypłynęły na powierzchnię. Chodzi o to żeby nie miały kontaktu z powietrzem.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej