Home PrzepisyDeser Jesienny kompot gruszkowy na kaszel

Jesienny kompot gruszkowy na kaszel

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: Deser, napój
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

Jesienny kompot gruszkowy na kaszel

Drukuj
Ilość porcji: 4l Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 4 l wody
  • 4 dojrzałe duże gruszki
  • garść blanszowanych migdałów
  • 4-6 strączków kardamonu
  • 4 goździki
  • 2 plastry korzenia świeżego imbiru

Sposób przygotowania

  • Rozgnieć kardamon w moździerzu. Umieść go wraz z pozostałymi przyprawami w garnku z 4 l wody. Zagotuj i pozostaw na gazie przez 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
  • Umyj dokładnie gruszki. Przekrój na duże kawałki. Nie usuwaj skórki (chyba, że jest zielona, taką obierz), pestek i ogonków, bo to w nich znajdziesz najwięcej skoncentrowanego smaku i właściwości.
  • Włóż do garnka gruszki. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wodę w garnku (tylko przegotowaną ciepłą wodą).
  • Przykryj garnek pokrywką i zagotuj owoce. Uchyl delikatnie pokrywkę, zmniejsz ogień i pogotuj kompot przez 10 minut.
  • Odstaw garnek by płyn wyciągnął ze składników jak najwięcej treści.
  • Owoce możesz później wykorzystać na podwieczorek lub jako dodatek do zbożowego śniadania na słodko.
 

Notatki

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE

  • To świetny sposób na suchy kaszel. Ta kompozycja będzie nawilżać wyschniętą śluzówkę, koić płuca i transformować ewentualną Wilgoć i Śluz.
  • Mogą Cię zainteresować

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

    X