Masło klarowane - Regeneruj Się
Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Masło klarowane
Masło klarowane

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Masło klarowane to źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Kwas masłowy zawarty w maśle klarowanym odżywia komórki jelitowe i usprawnia usuwanie toksyn.

DZIAŁANIE według TCM: Masło klarowane odbudowuje krew i qi. Nawilża płyny.
TYP POSIŁKU: Dodatek/Przyprawy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min

Masło klarowane

Masło klarowane

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Masło klarowane to źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Kwas masłowy zawarty w maśle klarowanym odżywia komórki jelitowe i usprawnia usuwanie toksyn. DZIAŁANIE według TCM: Masło klarowane odbudowuje… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 2 ocen/a )

Składniki

  • 3 kostki masła (prawdziwego 82%, bez dodatku tłuszczu roślinnego)

Sposób przygotowania

  1. Pokrój kostki masła na mniejsze kawałki i wypełnij nimi równomiernie garnek. Dobrze się sprawdza niewielki, lecz wysoki rondel.
  2. Postaw rondel na minimalnym ogniu tak, aby masło powoli i delikatnie się topiło, a nie gotowało, bądź bulgotało. Proces ten może trwać od 10 min do 30 min, w zależności od ilości użytego masła. Ważne – nie mieszaj w trakcie, ani nie potrząsaj garnkiem. Zapobiegnie to zmieszaniu się warstw, które za chwilę będziesz rozdzielać.
  3. Na powierzchni może pojawić się odrobinę białkowej piany. Pod nią powinna znajdować się żółta klarowana warstwa tłuszczu, a na samym dnie płynna warstwa białkowa z wodą.
  4. Zdejmij rondel z ognia. Zbierz łyżką bardzo delikatnie białkową pianę z wierzchu.
  5. Weź czysty i wcześniej wyparzony słoik, a następnie bardzo delikatnie przelej do niego klarowną żółtą warstwę. Zakończ przelewanie, gdy w rondlu pozostanie tylko wytrącana warstwa białkowa z odrobiną tłuszczu. Wylej ją, nie będziesz jej potrzebować.
  6. Zamknij szczelnie słoik. Gdy masło klarowane już ostygnie, przechowuj je w lodówce.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  • Masło klarowane to bardzo wskazany i bezpieczny produkt przeznaczony do smażenia. Ma wysoką temperaturę dymienia: 200℃-205℃, wyższą niż np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy też słonecznikowy.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej