Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.
DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Kasza jaglana alkalizuje organizm. Ma właściwości antywirusowe, łagodzi stany zapalne błon śluzowych. Por jest cennym źródłem żelaza, które wspomaga walkę z niedokrwistością. Dzięki zawartości związków siarki hamuje rozwój bakterii. Tak jak marchew (zwłaszcza gotowana) jest świetnym prebiotykiem i przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych. Ma także działanie oczyszczające, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Rodzynki działają odkwaszająco, są skuteczne w walce z zakażeniami, pomagają w procesie oczyszczania jelit.
DZIAŁANIE według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM): Danie wzmacnia i ogrzewa śledzionę, żołądek i nerki. Usuwa i osusza zimny śluz, oraz porusza qi. Zalecane przy biegunkach i skłonnościach do opuchlizn. Usuwa też gorący śluz z płuc. Odżywia qi i krew.
TYP POSIŁKU: Śniadanie/Lunch
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min

Składniki
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej*
- 1/2 szt pora
- 1 szt małej marchewki
- 1 łyżka masła klarowanego**
- 1 garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta ostrej papryki
- 2 szczypty soli kłodawskiej
- 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
Sposób przygotowania
Ugotuj kaszę jaglaną*.
Umyj dokładnie pora. Pokrój na cienkie plasterki białą część i kawałek zielonej. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach na tarce.
Warzywa podduś na roztopionym maśle klarowanym przez około 2-3 minuty. Następnie dorzuć rodzynki i przyprawy: kurkumę, ostrą paprykę i sól. Podlej małą ilością wody ok. 50 ml. Duś kilka minut.
Na końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj wszystko razem na patelni.
Gotowe danie polej olejem lnianym/z lnianki.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Kaszę jaglaną gotuj według następujących wskazówek: wrzuć kaszę jaglaną do garnka, dolej wody w proporcji 1 porcja kaszy : 2 porcje wody. Dodaj odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.