Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Kasza jaglana z porem i rodzynkami

Kasza jaglana z porem i rodzynkami

przez Ludmiła Gumula

Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Kasza jaglana alkalizuje organizm. Ma właściwości antywirusowe, łagodzi stany zapalne błon śluzowych. Por jest cennym źródłem żelaza, które wspomaga walkę z niedokrwistością. Dzięki zawartości związków siarki hamuje rozwój bakterii. Tak jak marchew (zwłaszcza gotowana) jest świetnym prebiotykiem i przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych. Ma także działanie oczyszczające, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Rodzynki działają odkwaszająco, są skuteczne w walce z zakażeniami, pomagają w procesie oczyszczania jelit.

DZIAŁANIE według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM): Danie wzmacnia i ogrzewa śledzionę, żołądek i nerki. Usuwa i osusza zimny śluz, oraz porusza qi. Zalecane przy biegunkach i skłonnościach do opuchlizn. Usuwa też gorący śluz z płuc. Odżywia qi i krew.

TYP POSIŁKU: Śniadanie/Lunch
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min

Kasza jaglana z porem i rodzynkami

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej*
  • 1/2 szt pora
  • 1 szt małej marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego**
  • 1 garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj kaszę jaglaną*.

  2. Umyj dokładnie pora. Pokrój na cienkie plasterki białą część i kawałek zielonej. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach na tarce.

  3. Warzywa podduś na roztopionym maśle klarowanym przez około 2-3 minuty. Następnie dorzuć rodzynki i przyprawy: kurkumę, ostrą paprykę i sól. Podlej małą ilością wody ok. 50 ml. Duś kilka minut.

  4. Na końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj wszystko razem na patelni.

  5. Gotowe danie polej olejem lnianym/z lnianki.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

* Kaszę jaglaną gotuj według następujących wskazówek: wrzuć kaszę jaglaną do garnka, dolej wody w proporcji 1 porcja kaszy : 2 porcje wody. Dodaj odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.

** Przepis na masło klarowane znajdziesz TUTAJ.

Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X