Home PrzepisyDeser Batoniki jaglane z kremem daktylowym

Batoniki jaglane z kremem daktylowym

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut plus czas w lodówce

Batoniki jaglane z kremem daktylowym

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • Warstwa jaglana:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej (lub 2 szklanki ugotowanej kaszy)
  • 2 - 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 banany
  • Warstwa daktylowa:
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • ½ szklanki żurawiny suszonej
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki soku z imbiru*
  • mała szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki tahini lub ulubionego masła orzechowego
  • Polewa kakaowa:
  • 2 łyżki cukru muscovado, słodu, melasy
  • ¼ - ⅓ szklanki mleka (roślinnego, koziego, owczego lub krowiego z dobrego źródła)
  • 100 g masła lub 6 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • Dekoracja:
  • Garść ulubionych orzechów lub pestek, np. migdały, orzechy laskowe, słonecznik

Sposób przygotowania

Warstwa jaglana:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C w ustawieniu góra - dół.
  2. Upraż kaszę jaglaną w suchym rondlu, aż zacznie pachnieć przyjemnie orzechowo.
  3. Zalej kaszę wodą (lub wybranym mlekiem roślinnym) i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj szczyptę soli, przykryj pokrywką i gotuj około 20 - 30 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  4. Upraż na suchej patelni sezam.
  5. Dodaj masło lub olej kokosowy do ugotowanej kaszy.
  6. Rozgnieć widelcem banany (lub zmiksuj blenderem). Wymieszaj banany, kaszę i sezam.
  7. Wyściel formę 20 x 30 cm papierem do pieczenia. Przełóż jaglane ciasto do formy i dokładnie ugnieć**.
  8. Wstaw ciasto jaglane do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 20 minut. Wyjmij z papierem upieczoną warstwę jaglaną na deskę do krojenia.

Warstwa daktylowa:

  1. Zalej w naczyniu daktyle i żurawinę letnią przegotowaną wodą. Pozostaw na kilka godzin lub na noc.
  2. Odcedź daktyle. Nie wylewaj wody.
  3. Dodaj do daktyli cynamon, kardamon, sok z imbiru, sól i tahini.
  4. Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. W razie potrzeby dolej odłożoną wcześniej wodę z moczenia.
  5. Rozsmaruj delikatnie krem na jaglanym spodzie.
  6. Podziel całość na dowolne porcje, nie docinając do końca***

Polewa kakaowa:

  1. Włóż do rondelka wszystkie składniki polewy. Podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Cały czas mieszaj rózgą kuchenną, aż do otrzymania gładkiej błyszczącej masy.
  3. Gotową, jeszcze ciepłą polewę wyłóż na warstwę daktylową i rozsmaruj na całości.
  4. Posiekaj z grubsza orzechy i posyp po wierzchu.
  5. Włóż całość do lodówki i schładzaj przez 2-3 godziny.
  6. Dokończ krojenie po dokładnym zastygnięciu wszystkich warstw.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

*Żeby otrzymać sok z imbiru: zetrzyj na drobnej tarce 2-3 cm świeżego imbiru i odciśnij go przez gazę.
**Ugniatając masę możesz sobie pomóc drugim arkuszem papieru do pieczenia. Przykryj formę z ciastem papierem, dociskaj całą powierzchnię położoną szklanką, wałkiem lub po prostu dłońmi. Im dokładniej “wbijesz” ciasto w dno, tym bardziej zwarty spód otrzymasz.
***Dzięki zaznaczeniu podziału, później, już z polewą łatwiej pokroisz całość.
****Doskonałym antidotum na dużą ilość słodkiego smaku będzie herbatka z kopru włoskiego z dodatkiem świeżego imbiru.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X