Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Kisiel gruszkowo-borówkowy z kuzu

Kisiel gruszkowo-borówkowy z kuzu

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

Kisiel gruszkowo-borówkowy z kuzu

Drukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat
Ocena 3.3/5
( 3 ocen/a )

Składniki

  • 2 gruszki (lub jabłka słodkiej odmiany)
  • ½ szklanki borówek amerykańskich
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki kuzu (czubate)
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ekspandowanej komosy ryżowej (quinoa) (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Umyj gruszki, oczyść je z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce.
  2. Umyj borówki amerykańskie.
  3. Włóż owoce do garnka, dodaj gwiazdkę anyżu, miętę (opcjonalnie) i 2 szklanki wody. Zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.
  4. Wsyp kuzu do 0,5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
    Wlej miksturę do gotujących się owoców. Mieszając, gotuj około 2 minuty, aż płyn zgęstnieje.
  5. Przełóż gotowy kisiel do miseczek i ostudź. Możesz do niego dodać nasiona chia, ekspandowaną komosę ryżową i miód.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI

* Kisiel w ten sposób możesz przygotowywać przez cały rok, ze wszystkich dostępnych owoców sezonowych, na przykład: truskawek, malin, wiśni, czereśni, porzeczek lub innych, które lubisz.

Notatki

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE: :

Dzięki skrobi z korzenia kuzu, deser korzystnie działa na jelita i żołądek. Usuwa toksyny z organizmu, wyprowadza gorąco z ciała. Wzmacnia i dostarcza mikroelementów, alkalizuje organizm. Wspiera powrót do zdrowia rekonwalescentów, łagodzi skutki biegunki. Działa wspierająco w pierwszym etapie przeziębienia wywołanego wniknięciem patogenu z zewnątrz. Dodatek gruszek wspiera produkcję Płynów ciała i działanie Płuc, gasi pragnienie, łagodzi suchy kaszel. Dzięki owocom jagodowym, kisiel działa korzystnie na pracę Wątroby, zwłaszcza jej funkcje tworzenia i przechowywania Krwi.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej