Majowa tarta z mniszkiem i pokrzywą - Regeneruj Się
Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Majowa tarta z mniszkiem i pokrzywą

Majowa tarta z mniszkiem i pokrzywą

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: Śniadanie/Obiad/Lunch/Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h 20 minut

Majowa tarta z mniszkiem i pokrzywą

TYP POSIŁKU: Śniadanie/Obiad/Lunch/Kolacja CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h 20 minut Drukuj
Serves: 6-10 Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 2 ocen/a )

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki (np. orkiszowej, mieszanki gryczanej i kukurydzianej)
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion/pestek sezamu, dyni, słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki
  • ¼ - 1/3 szklanki zimnej wody
  • Farsz:
  • 1 szklanka młodych listków mniszka lekarskiego, pokrzywy lub innych*
  • 1 pęczek cebulki dymki (3-4 sztuki)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 jajka dobrej jakości (z chowu ekologicznego, wiejskie)
  • 200 ml śmietany kwaśnej wiejskiej 18% dobrej jakości
  • 100 g sera owczego lub koziego **
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 szczypta chilli w proszku
  • 2 szczypty bazylii (lub innych ulubionych ziół)
  • 1 łyżka nasion / pestek, np: słonecznik, sezam, dynia

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Zagnieć ciasto z podanych składników. Dolewaj wodę stopniowo wyrabiając, aż do uzyskania kuli.
  3. Wyłóż gotowym ciastem natłuszczoną formę do tarty o średnicy około 22 – 24 cm. Wstaw formę z ciastem do lodówki.
  4. Wypłucz młode liście mniszka i cebulę dymkę, pozostaw na sicie do odsączenia.
  5. Posiekaj z grubsza liście i dymkę.
  6. Zeszklij w rondlu na maśle dymkę. Dodaj młode liście i podsmażaj kilka minut (3-5).
  7. Roztrzep mikserem lub trzepaczką jajka ze śmietaną.
  8. Zetrzyj na tarce ser (twardy) lub pokrój go w kostkę (feta).
  9. Wymieszaj masę jajeczną z serem, zeszklonymi liśćmi, szczyptą soli i przyprawami. Wlej mieszankę na schłodzone ciasto. Posyp po wierzchu wybranymi pestkami.
  10. Zapiekaj tartę 35 minut w pozycji grzałki góra – dół, a później 10 minut z funkcją pieczenia „dół“.Przykryj tartę od góry papierem do pieczenia, w razie gdyby przypiekała się zbyt mocno.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI

*Do tarty możesz użyć także szpinaku, rukoli, jarmużu lub innych liści, które lubisz.
Młode liście zbieraj tylko w czystych miejscach, z dala od dróg i działalności człowieka.
Jeśli zaopatrujesz się w nie na przykład na bazarku, wybieraj rośliny tylko od sprawdzonych zaufanych dostawców.
** Świetnie sprawdzi się tutaj ser twardy długo dojrzewający lub feta. Albo mieszanka serów.

Notatki

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE :

Działanie terapeutyczne będzie zależało w dużej mierze od tego, jaki rodzaj młodych liści wybierzesz. Mniszek lekarski usuwa Gorąco (szczególnie z Wątroby) i Gorącą wilgoć. Dzięki temu działa korzystnie na zaczerwienienia, obrzęk i bóle oczu. Leczy skórę z zaognionych wysypek i podrażnień. Jeśli wybierzesz pokrzywę, zadziałasz harmonizująco na Krew. Dodatek jaj i śmietany odżywi Krew i Yin. Ciasto z mąki orkiszowej wzmocni Qi Śledziony.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej