Wzmacniające curry z kolorowych fasolek - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Wzmacniające curry z kolorowych fasolek

Wzmacniające curry z kolorowych fasolek

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut + moczenie fasoli przez noc

Wzmacniające curry z kolorowych fasolek

TYP POSIŁKU: Kolacja CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut + moczenie fasoli przez noc Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 1 ocen/a )

Składniki

  • 1 łyżka czarnej fasoli
  • 2 łyżki fasoli adzuki
  • 1 łyżka fasoli mung
  • 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 2 plastry imbiru
  • 2 szt liścia laurowego
  • 1/2 szt małej cebuli
  • 1 szt ząbka czosnku
  • 1/2 szt marchewki
  • 1 łyżka płaska masła klarowanego
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 1 szczypta kurkumy
  • 2 szczypty kminu rzymskiego
  • 50 ml passaty pomidorowej*
  • 1 łyżeczka płaska soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1/4 pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Namocz przez całą noc wszystkie gatunki fasoli. Rano przepłucz je na sitku i gotuj osobno z dodatkiem soli, plastra imbiru, liścia laurowego, ziela angielskiego, szczyptą kminku, majeranku i łyżeczką wodorostów kombu. Gotuj do miękkości – fasolę mung około 20 minut, a fasolę adzuki i czarną około 40 minut.
  2. Obierz cebulę i czosnek. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w piórka. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach.
  3. Podduś na maśle klarowanym przez kilka minut pokrojoną cebulę, do momentu zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, kardamon, kurkumę i kmin rzymski. Duś kolejne 2 minuty.
  4. Wlej passatę, sok z cytryny, miód i dodaj pieprz. Duś 10-15 minut.
  5. Dorzuć ugotowane gatunki fasoli i dodaj przegotowaną wodę. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  6. Gotowe curry podawaj z drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI

* Zwróć uwagę na skład passaty. Nie powinna zawierać nic poza pomidorami, przyprawami i wodą.

Notatki

DZIAŁANIE WEDŁUG MEDYCYNY ZACHODNIEJ: :

Czarna fasola jest bogata w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Jest także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Fasola adzuki detoksykuje organizm, leczy nadciśnienie, przyspiesza metabolizm. Fasola mung ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje poziom wody w organizmie. Imbir pomaga w walce z przeziębieniem, zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne. Marchew, a zwłaszcza gotowana, jest świetnym prebiotykiem, który karmi dobrą mikroflorę jelit. Natka pietruszki, dzięki chlorofilowi, oczyszcza i tonizuje organizm. Przynosi ulgę przy problemach trawiennych, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Jest to naturalna multiwitamina, spożywana regularnie, pomaga w walce z anemią.

DZIAŁANIE WEDŁUG TCM: :

Danie działa korzystnie na żołądek i serce. Odżywia yin wątroby, wspiera nerki i oczyszcza gorąco. Usuwa wilgoć i harmonizuje krew. Leczy obrzęki, przeciwdziała toksynom.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej