Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Jajka w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim

Jajka w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: śniadanie, lunch
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut

Jajka w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim

Drukuj
Ilość porcji: 2 porcje Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 25 g masła
  • 2 jajka + dodatkowo 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny*
  • 1 szczypta pieprzu (świeżo mielonego)
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 6 zielonych szparagów**
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka gomasio***
  • 1 łyżka kiełków lucerny

Sposób przygotowania

  • Przygotuj sos holenderski. Roztop w rondelku masło i usuń powstałą pianę.
  • Ubij trzepaczką żółtko z dodatkiem soku z cytryny* i soli na pianę.
  • Dodawaj stopniowo gorące masło do żółtka, wciąż ubijając miksturę. Gotowy sos powinien być aksamitny, gęsty i puszysty. Dopraw sos pieprzem i ewentualnie solą.
    Przykryj naczynie z sosem, by nie ostygł.
  • Opłucz dokładnie szparagi**. Odłam zdrewniałe i łykowate końcówki. Gotuj szparagi na parze przez około 5 minut****.
  • Przygotuj jajka w koszulkach. Wlej do garnka wodę na wysokość 5-10 cm. Dodaj łyżkę octu jabłkowego. Wbij sparzone jajka do filiżanek, każde do oddzielnej, uważając aby żółtko nie rozlało się i nie wymieszało z białkiem. Jeśli chcesz, aby jajko zachowało ładny kształt, tuż przed rozbiciem, jeszcze w skorupce, zanurz je na 10 sekund we wrzątku.
  • Przelej delikatnie jajka do gotującej się wody. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 2 minuty.
  • Wyjmij gotowe jajka łyżką cedzakową i przełóż je ostrożnie na ciepłe szparagi.
  • Polej danie sosem, posyp gomasio i kiełkami lucerny.
  • Danie doskonale sprawdzi się z kromką gryczanego pieczywa lekko opieczonego w opiekaczu.
 

Notatki

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  • *Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym dobrej jakości. Eksperymentuj z różnymi rodzajami octu roślinnego (np. malinowym, jabłkowym z dodatkiem ziół). W ten sposób wzbogacisz smak sosu i nadasz mu nowego charakteru.

  • **Danie możesz przyrządzić także z białych szparagów. Wtedy dodatkowo doskonale nawilżysz skórę i łatwiej pozbędziesz się suchego kaszlu. Pamiętaj, by białe szparagi dodatkowo obrać ze skóry.

  • ***Przepis na gomasio znajdziesz TUTAJ .

  • ****Gotując na parze, użyj specjalnie do tego przeznaczonego koszyczka lub naczynia. Jeśli nie masz takiego sprzętu, wystarczy sitko położone na garnek z gotującą się wodą i przykryte pokrywką.

  • DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE:
  • Danie bardzo odżywcze dla Krwi i Płynów ciała. Wzmacnia kondycję skóry i włosów. Zmniejsza niepokój oraz palpitacje serca. Reguluje zaburzenia snu i zawroty głowy. Odbudowuje energię witalną i sprawdza się w stanach wyczerpania, słabości i zmęczenia. Przeciwdziała suchym zaparciom, zmniejsza pragnienie. Korzystnie wpływa na układ moczowy i jelita, wzmacniając je i oczyszczając. Dzięki dodatkowi kiełków, wspomaga detoksykację organizmu i alkalizuje Krew. Wysoka zawartość masła wzmacnia odżywczą wartość potrawy i regeneruje Esencję.
  • Mogą Cię zainteresować