Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Grillowany kurczak ze szparagami i pesto z rzodkiewki

Grillowany kurczak ze szparagami i pesto z rzodkiewki

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Obiad/Lunch/Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut

Grillowany kurczak ze szparagami i pesto z rzodkiewki

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • Kurczak z grilla:
  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego (shoyu lub tamari)
  • Szparagi z grilla:
  • 6 szparagów zielonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • Pesto z liści rzodkiewki:
  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 2 łyżki nasion słonecznika (lub nerkowców, migdałów)*
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 3-5 łyżek wody**

Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie pierś z kurczaka. Usuń błonki. Zetrzyj na drobnej tarce imbir i czosnek. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią dokładnie kurczaka. Odstaw kurczaka i przygotuj szparagi i pesto.
  2. Wypłucz dokładnie szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Wymieszaj oliwę z sosem balsamicznym i solą i natrzyj nią szparagi.
  3. Umyj liście rzodkiewki.
  4. Upraż na złoto na suchej patelni pestki słonecznika*.
    Zmiksuj blenderem ręcznym lub kielichowym wszystkie składniki pesto prócz wody**.
  5. Grilluj kurczaka około 15 - 20 minut, obracając go co kilka minut dla równomiernego przyrumienienia.
  6. Grilluj szparagi około 8 minut, obracając je od czasu do czasu, by równomiernie się zrumieniły. Podaj gotowego kurczaka ze szparagami i pesto.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

* Ostudź słonecznik przed miksowaniem pesto.
** Dolewaj wodę stopniowo podczas blendowania, zależnie do gęstości sosu.

Notatki

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE :

Kurczak o ogrzewającej termice i słodkim smaku doskonale pomoże odbudować Krew i Qi. Szparagi odżywią mikroflorę jelitową, wzmocnią Wątrobę (głównie zielone), Płuca i Nerki (głównie białe). Szparagi odżywią Płyny ciała, dzięki czemu nawilżą suchą skórę, zapobiegną suchym zaparciom, zmniejszą pragnienie. Dzięki moczopędnemu działaniu wspomogą wyprowadzenie wewnętrznego Gorąca z ciała, zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Dodatek pesto o ogrzewającej naturze i lekko ostrym, gorzkim smaku wesprze trawienie i zadziała moczopędnie.

Mogą Cię zainteresować