Zupa buraczkowa z fasolą adzuki - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Zupa buraczkowa z fasolą adzuki

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Fasola adzuki detoksykuje organizm, reguluje poziom cholesterolu, leczy nadciśnienie, przyspiesza metabolizm. Burak alkalizuje organizm, działa detoksykująco, dzięki obecności żelaza wspomaga proces budowania krwi i przeciwdziała anemii. Imbir pomaga w walce z przeziębieniem, mdłościami, bólami menstruacyjnymi, a także zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne. Czosnek działa antybakteryjnie i antywirusowo, oczyszcza żyły z cholesterolu. Natka pietruszki, dzięki chlorofilowi oczyszcza i tonizuje organizm. Działa dezynfekująco i moczopędnie. Oleje lniany alkalizuje organizm. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

DZIAŁANIE według TCM: Danie wspomaga serce, oczyszcza, chłodzi i harmonizuje krew, reguluje menstruację, nawilża jelita, przeciwdziała zaparciom wywołanym suchością. Wzmacnia qi, yin, usuwa wilgoć, leczy obrzęki, przeciwdziała toksynom, sprzyja zmniejszaniu masy ciała, wspomaga laktację.

TYP POSIŁKU: Zupa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + moczenie fasoli adzuki przez noc

Zupa buraczkowa z fasolą adzuki

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Fasola adzuki detoksykuje organizm, reguluje poziom cholesterolu, leczy nadciśnienie, przyspiesza metabolizm. Burak alkalizuje organizm, działa detoksykująco, dzięki obecności żelaza wspomaga proces budowania krwi i przeciwdziała anemii. Imbir pomaga w walce z… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 1 ocen/a )

Składniki

  • 1/2 szklanki fasolki adzuki
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 1 szt liścia laurowego
  • 1 plaster imbiru
  • 400 g buraków (najlepiej podłużnych)
  • 2 szt cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 szczypta pieprzu
  • 400 ml bulionu wegetariańskiego
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Namocz fasolę na noc, a następnie ugotuj ją ze szczyptą soli, liściem laurowym i plastrem świeżego imbiru.
  2. Pokrój buraki i cebulkę dymkę w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na 5-6 łyżkach wody podduś przez 5 min warzywa z przyprawami, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody, aby się nie przypaliły. Dolej 400 ml bulionu wegetariańskiego, przykryj, gotuj na małym ogniu ok 20 minut, aż buraki będą miękkie. Wyłącz palnik, dolej mleko owsiane, pozostaw na 5 minut pod przykryciem.
  4. Zupę przełóż na talerz, dodaj ugotowaną fasolkę, polej 1 łyżką oleju lnianego, na koniec posyp natką pietruszki.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej