Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Zapiekanka z dyni, szpinaku i grzybów
Zapiekanka z dyni, szpinaku i grzybów

DZIAŁANIE według Medycyny Zachodniej: Dynia działa przeciwzapalnie dzięki zawartemu w niej beta-karotenowi. Podnosi odporność oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. Grzyby mają właściwości oczyszczające. Wzmacniają również naczynia krwionośne. Szpinak jest zalecany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego.   Lecytyna zawarta w żółtku jajka wspomaga pracę wątroby, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, podnosi sprawność krążenia krwi. Czarny sezam to źródło m.in. magnezu, który dba o układ naczyniowy, oddechowy i nerwowy oraz białka, które wpływa na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu.

Działanie według TCM: Danie wspomaga śledzionę i żołądek. Wspomaga usuwanie wilgoci. Wspiera odbudowę krwi i płynów.
TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 60 min pieczenia dyni

Zapiekanka z dyni, szpinaku i grzybów

Zapiekanka z dyni, szpinaku i grzybów

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 1 szt dyni Hokkaido (około 1 kg)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty suszonego rozmarynu
  • 1 szt podgrzybka* (ok. 8-10 cm)
  • ⅓ pęczka cebulki dymki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżego szpinaku**
  • 1 szt jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Umyj dynię i wydrąż z pestek i miąższu. Przekrój ją na pół, a następnie na plasterki ok. 1 centymetrowe (półksiężyce).
  2. Przygotuj formę ceramiczną do zapiekania lub naczynie żaroodporne.
  3. Wysmaruj formę ceramiczną oliwą z oliwek. Wyłóż na nią dynię***, skrop oliwą z oliwek i posyp suszonym rozmarynem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 30-40 minut.
  4. Umyj dokładnie podgrzybka i pokrój go na duże kawałki mierzące ok. 4-5 cm. Podduś go wraz z drobno pokrojoną cebulką dymką na 1 łyżce masła klarowanego przez kilka minut (do miękkości i zarumienienia). Odłóż do miski.
  5. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Umyj dokładnie świeże liście szpinaku i odkrój stwardniałe części łodyg. Na patelni podsmaż przez minutę czosnek, następnie dorzuć liście szpinaku. Całość smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Roztrzep jajko ze wszystkimi przyprawami (oprócz sezamu). Dodaj cebulkę dymkę wraz z podgrzybkiem.
  7. Wysmaruj formę do zapiekania oliwą z oliwek. Następnie ułóż kawałki dyni (dość zwarto jeden obok drugiego). Na sam wierzch wyłóż szpinak. Na końcu polej jajkiem z cebulką dymką i podgrzybkiem. Zapiekankę włóż do nagrzanego pieca o temperaturze 190°C i piecz przez ok. 20-30 minut (do momentu, aż jajko się zetnie).
  8. Gotową zapiekankę posyp czarnym sezamem.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Podgrzybka możesz zastąpić innym ulubionym gatunkiem grzybów (poza sezonem grzybowym użyj pieczarek).
** Jeśli nie masz dostępu do świeżego szpinaku, możesz zastąpić go mrożonym. Wybieraj szpinak mrożony liście, a nie rozdrobniony.
*** Zapiekanka powinna tworzyć dość zwartą całość. Jeśli masz za duża formę, oddziel połowę np. papierem do pieczenia i wyłóż warzywa tylko na jednej połowie.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X