Kasza jaglana z brzoskwiniami/suszonymi morelami i rozmarynem - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Kasza jaglana z brzoskwiniami/suszonymi morelami i rozmarynem
Kasza jaglana z brzoskwiniami/suszonymi morelami i rozmarynem

Kasza jaglana z brzoskwiniami/suszonymi morelami i rozmarynem

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Kasza jaglana alkalizuje organizm, leczy nadkwaśność żołądka oraz kandydozę przewodu pokarmowego. Jest bogata w witaminy B1, B3, a także w magnez i żelazo. Alkalizuje organizm. Skórka mandarynki ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi wzdęcia i rozpuszcza flegmę. Brzoskwinia chroni przed anemią, oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie tonizujące, jest źródłem cennego beta-karotenu. Rozmaryn odtruwa organizm, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu, wspomaga oczyszczanie wątroby.

DZIAŁANIE według TCM: Danie wzmacnia śledzionę, żołądek i nerki. Stymuluje trawienie. Transformuje i usuwa zimny śluz i wilgoć. Odżywia płyny ciała.
TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 minut

Kasza jaglana z brzoskwiniami/suszonymi morelami i rozmarynem

Kasza jaglana z brzoskwiniami/suszonymi morelami i rozmarynem

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Kasza jaglana alkalizuje organizm, leczy nadkwaśność żołądka oraz kandydozę przewodu pokarmowego. Jest bogata w witaminy B1, B3, a także w magnez i żelazo. Alkalizuje organizm. Skórka mandarynki ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi wzdęcia… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 1 ocen/a )

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka dojrzałej skórki mandarynki*
  • 1/2 łyżeczki kory cynamonowca wonnego** (lub opcjonalnie szczypta zwykłego mielonego cynamonu)
  • 1 szklanka wody
  • 2 szt brzoskwini*** lub proporcjonalnie ilościowo suszonych moreli
  • 1 łyżka płaska oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 szczypta soli dobrej jakości (polecam kłodawską)

Sposób przygotowania

  1. Upraż̇ kaszę jaglaną na suchej patelni do momentu zarumienienia i charakterystycznego orzechowego zapachu. Wrzuć kaszę jaglaną do garnka, dolej wody w proporcji 1 porcja kaszy : 2 porcje wody. Dodaj szczyptę soli, skórkę z mandarynki* oraz korę cynamonowca**. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
  2. Pokrój brzoskwinie*** w kostkę wraz ze skórką. Na patelni rozpuść olej kokosowy i podduś pokrojone brzoskwinie. Duś około 1 minuty (co chwilę mieszając). Na koniec dodaj oberwane listki rozmarynu i duś kolejną minutę.
  3. Wyciągnij z ugotowanej kaszy jaglanej korę cynamonowca*. Przełóż kaszę jaglaną do miski. Na wierzch dodaj owoce, polej olejem lnianym/z lnianki.

 WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Dojrzała skórka mandarynki to kulinarne zioło wspomagające transformowanie śluzu i toksyn z układu pokarmowego. Możesz je kupić w sklepie w zakładce zioła kulinarne.
** Kora cynamonowca wonnego jest za twarda i nie nadaje się do spożycia. Jest dodawana ze względu na regeneracyjne działanie lecznicze, a także aromat. Możesz ją kupić w sklepie w zakładce zioła kulinarne.
*** Jeśli nie masz dostępu do świeżych brzoskwiń,  możesz je zastąpić suszonymi morelami.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej