Zupa krem z białych warzyw - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Zupa krem z białych warzyw
Zupa krem z bialych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: koper włoski (fenkuł) jest doskonały na zimniejszy czas kiedy trzeba się mocniej rozgrzać. Koper wzmacnia yang nerek, a białe warzywa wspierają płuca.

TYP POSIŁKU: Zupa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

Zupa krem z bialych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: koper włoski (fenkuł) jest doskonały na zimniejszy czas kiedy trzeba się mocniej rozgrzać. Koper wzmacnia yang nerek, a białe warzywa wspierają płuca. TYP POSIŁKU: Zupa CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 1 ocen/a )

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 1 fenkuł
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 + 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1 szczypta kolendry w ziarnach
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • 2 plastry imbiru
  • 500 ml bulionu/zupy mocy
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szczypta kuminu w ziarnach
  • garść słonecznika
  • 250 ml mleka roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Włącz piekarnik (ustawienie grzałek góra-dół) i nagrzej do temperatury 180-200 stopni C.
  2. Ułóż w żaroodpornym naczyniu obrane i umyte warzywa: różyczki kalafiora, fenkuł, seler, pietruszkę oraz nieobrany ząbek czosnku. Polej warzywa 2 łyżkami rozpuszczonego masła klarowanego i posyp białym pieprzem, kolendrą, solą i pieprzem ziołowym.
  3. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 20-30 minut, do momentu zrumienienia skórki.
  4. Posiekaj cebulę, zetrzyj na drobnej tarce świeży imbir, zagrzej w małym rondelku bulion (lub przygotuj wrzątek).
  5. Rozpuść w garnku łyżkę masła klarowanego. Dodaj goździki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kuminu i garść nasion słonecznika. Podpraż przyprawy i słonecznik na delikatnym ogniu, aż zaczną wydawać przyjemny aromat.
  6. Dodaj do garnka cebulę, imbir i szczyptę soli. Zamieszaj i zezłoć. Pilnuj, mieszając co chwilę, by nic nie przywarło do dna garnka.
  7. Wyjmij z piekarnika upieczone warzywa, obierz czosnek ze skorupki, wyjmij z garnka goździki, liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Dodaj warzywa do garnka z cebulą i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj gorący bulion (lub wrzątek), mleko roślinne i zmiksuj wszystko na gładki krem.
  9. Zagotuj zupę jeszcze raz, ewentualnie dopraw do smaku.

Propozycja podania

Krem wymaga kilku dodatków, aby przełamać słodycz warzyw.

Doskonale sprawdzą się tu prażone ziarna słonecznika i dyni z aromatycznymi lekko ostrymi przyprawami (tymianek, papryka słodka wędzona, papryka ostra).

Druga opcja to pieczone w piekarniku (przy okazji warzyw do zupy) liście jarmużu, poszatkowane i wymieszane z oliwą i ulubionymi przyprawami.

Jeśli lubisz orzechy laskowe, upraż je na suchej patelni, obierz ze skórki, pokrój na większe kawałki i posyp zupę przed podaniem.

Na wykwintną kolację polej krem kilkoma kroplami oliwy truflowej i posyp startą skórką z cytryny.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej