Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Cynamonowa owsianka z prażonym słonecznikiem i jabłkiem

Cynamonowa owsianka z prażonym słonecznikiem i jabłkiem

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej:
Owies to cenne źródło beta-glukanu, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Wytwarza ochronny śluz, który chroni układ pokarmowy, leczy podrażnienia błony śluzowej i przyspiesza przemianę materii. Spowalnia także proces przyswajania cukrów. Kora cynamonowca poprawia trawienie i rozgrzewa układ pokarmowy. Przyspiesza odzyskanie energii w ciele. Nasiona słonecznika usprawniają pracę jelit, a zawarte w pestkach żelazo chroni przed niedokrwistością. Błonnik, występujący w jabłku, ”karmi” bakterie probiotyczne i wspomaga ich namnażanie, co wpływa na wzmocnienie odporności i polepszenie stanu jelit. Dzięki pektynie zawartej w miąższu, wraz z kałem wydalane zostają substancje toksyczne. Mięta ma właściwości przeciwbakteryjne, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci. Oleje lniany i z lnianki alkalizują organizm. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

DZIAŁANIE według TCM:
Danie regeneruje qi. Wskazane dla osób wyczerpanych i po chorobach. Wzmacnia śledzionę, żołądek, płuca, serce i nerki. Transformuje i usuwa śluz.

TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

Cynamonowa owsianka z prażonym słonecznikiem i jabłkiem

Drukuj
Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • ⅔ szklanki płatków owsianych górskich*
  • 1 łyżeczka suszonej dojrzałej skórki mandarynki**
  • 1 plaster imbiru (ok. 2 -3 mm)
  • 1 szt. kory cynamonowca wonnego***
  • 1 szklanka wody
  • 1 garść nasion słonecznika
  • 2 szt niewielkich jabłek
  • 1 garść malin (opcjonalnie)
  • 1 łyżka płaska masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 listki mięty
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wsyp płatki górskie*, skórkę z dojrzałej mandarynki**, imbir oraz korę cynamonowca***. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu około 3 minut (do momentu, aż płatki zmiękną).
  2. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Dorzuć je do gotującej się owsianki.
  3. Pokrój jabłka na małą kostkę wraz ze skórką. Na patelni rozpuść masło klarowane lub olej kokosowy i podduś jabłka około 1 minuty (co chwilę mieszając).
  4. Wyciągnij z owsianki korę cynamonowca i imbir. Przełóż owsiankę do miski. Na wierzch dodaj prażone jabłka, łyżeczkę miodu i listki mięty.  Danie możesz też przyozdobić świeżymi malinami. Polej olejem lnianym/z lnianki i posyp siemieniem lnianym zmielonym bezpośrednio przed posiłkiem w domowym młynku.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Płatki owsiane możesz najpierw wyprażyć kilka minut na suchej patelni. Zwiększy to ich potencjał ciepła i działanie terapeutyczne. Pomoże to również w usuwaniu kataru, śluzu i innych złogów z organizmu.
** Suszona dojrzała skórka mandarynki to przyprawa dodawana nie tylko ze względu na aromat, lecz przede wszystkim ze względu na działanie lecznicze. Możesz ją kupić na stronie w sklepie w zakładce zioła kulinarne.
*** Kora cynamonowca wonnego to przyprawa dodawana nie tylko ze względu na aromat, lecz przede wszystkim ze względu na działanie lecznicze. Możesz ją kupić na stronie w sklepie w zakładce zioła kulinarne.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X