Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Congee z ryżu, fasoli mung i kiszonego ogórka

Congee z ryżu, fasoli mung i kiszonego ogórka

przez Ludmiła Gumula

Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Biały ryż obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, dzięki błonnikowi usprawnia pracę jelit. Fasola mung usprawnia proces detoksykacji organizmu, ma działanie moczopędne i tak jak ogórki kiszone reguluje poziom wody w organizmie. Obniża także cholesterol. Majeranek udrażnia zatkany nos, ma także działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Mieszanka 4 przypraw usprawnia trawienie. Czarny sezam to źródło magnezu, który dba o układ naczyniowy. Zawiera również białko, które dzięki zawartej w nim cysteinie, wpływa na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu.

DZIAŁANIE według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM): Danie odżywia yin wątroby. Korzystnie wpływa na nerki. Oczyszcza gorąco z serca i żołądka, uspokaja yang. Wzmacnia śledzionę i żołądek, odżywia qi i krew. Ma właściwości oczyszczające i odtruwające.

TYP POSIŁKU: Śniadanie/Lunch
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min

Congee ryżowe z fasolą mung i kiszonym ogórkiem, TCM, Dieta wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 1/4 szklanki fasoli mung*
  • 1/4 szklanki białego ryżu**
  • 1 plasterek imbiru
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta majeranku
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1 szczypta mieszanki 4 przypraw***
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego sezamu
  • 5 plasterków marchewki
  • 1 szt kiszonego ogórka (małej wielkości)
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki 


Sposób przygotowania

  1. Jeśli chcesz zmniejszyć czas przygotowania potrawy, ugotuj kaszę jaglaną zamiast kleiku ryżowego.
  2. Dzień wcześniej wypłucz i namocz na noc fasolę mung*.

  3. Następnego dnia odlej wodę z fasoli i ponownie ją przepłucz. Wszystkie składniki (poza marchewką, ogórkiem i olejem lnianym/z lnianki) umieść w garnku, zalej 2 szklankami wody i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Dolej wody w trakcie gotowania, jeśli jest taka potrzeba.

  4. Marchewkę i ogórka zetrzyj na grubych oczkach. Podduś marchewkę na patelni na 3 łyżkach wody, aby była miękka, krucha, ale nie rozgotowana. Na sam koniec dodaj startego ogórka (tak, aby się tylko podgrzał na patelni, a nie podsmażył).

  5. Warzywa dodaj do gotowej potrawy na talerzu i wymieszaj. Ryż powinien mieć konsystencję kleiku.

  6. Całość polej olejem lnianym/z lnianki.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

* Fasola mung szybko się gotuje, jeśli nie udało Ci się jej namoczyć przez noc, nie wydłuży to czasu gotowania. Moczenie w tym przypadku zwiększa strawność i przyswajalność fasoli.
** Dla zaoszczędzenia czasu rano, congee, czyli sam ryż z przyprawami, możesz ugotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Po ugotowaniu, odstaw ryż do lodówki do wykorzystania na rano.
*** Przepis na mieszankę 4 przypraw znajdziesz TUTAJ.

Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.

Mogą Cię zainteresować