Home Przepisy Aromatyczne, jabłkowe congee na odporność

Aromatyczne, jabłkowe congee na odporność

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

Aromatyczne jabłkowe congee na odporność

Drukuj
Ilość porcji: 2-3 porcje Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 1/4 szklanki ryżu jaśminowego lub innego białego*
  • 1 łyżeczka masła klarowanego**
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Sposób przygotowania

  • Ugotuj congee* w proporcji 1:5 (1 porcja ryżu na 5 porcji wody) z dodatkiem łyżeczki masła klarowanego**, cynamonu i szczypty soli. Gotuj przez około 40-50 minut do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i zrobi się kleisty. Zamieszaj od czasu do czasu, tak, aby ryż nie przywarł do dna.
  • Pokrój jabłka w drobną kostkę.
  • Dodaj jabłka oraz rodzynki do gotującego się congee na ostatnie 5 minut.
  • Duś wszystko razem przez kilka minut.
  • Podawaj congee z olejem lnianym.
 

Notatki

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  • *Jeśli chcesz zaoszczędzić czas rano, ugotuj congee dzień wcześniej i przechowaj je w lodówce.

  • **Przepis na domowe masło klarowane znajdziesz TUTAJ .
  • Mogą Cię zainteresować