Home PrzepisyDeser Rozgrzewający kompot owocowy

Rozgrzewający kompot owocowy

przez Marta Maro-Kulczycka

TYP POSIŁKU: Deser, napój
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

Rozgrzewający kompot owocowy

Drukuj
Serves: 4l Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat
Ocena 3.8/5
( 8 ocen/a )

Składniki

  • 4 l wody
  • 4 dojrzałe, duże, czerwone jabłka lub wagowo zbliżona ilość gruszek/śliwek
  • 4-6 strączków kardamonu
  • 2-3 plastry świeżego imbiru
  • 3-4 goździki
  • *1/2 łyżeczki skórki dojrzałej mandarynki (CHEN PI - Pericarpium Citri Reticulatae)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • *1 g kory cynamonowca (ROU GUI)

Sposób przygotowania

  • Rozgnieć w moździerzu strączki kardamonu. Umieść rozgniecione strączki i pozostałe zioła i przyprawy w garnku z 4 l wody. Zagotuj i pozostaw na niewielkim ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
  • Umyj dokładnie owoce. Przekrój na duże kawałki. Nie usuwaj skórki, pestek i ogonków, bo to w nich znajdziesz najwięcej skoncentrowanego smaku i właściwości.
  • Włóż do garnka owoce. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wodę w garnku (tylko przegotowaną ciepłą wodą).
  • Przykryj garnek pokrywką i zagotuj owoce. Uchyl delikatnie pokrywkę, zmniejsz ogień i pogotuj kompot przez 10 minut.
  • Odstaw garnek by płyn wyciągnął ze składników jak najwięcej treści.
  • Owoce możesz później wykorzystać na podwieczorek lub jako dodatek do zbożowego śniadania na słodko.
 

Notatki

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE

  • To bardzo aromatyczny i rozgrzewający napój, odpowiednio zrównoważony dzięki obecności owoców i przypraw. Jednocześnie uzupełni Yin i Płyny. A dzięki obecności rozgrzewających przypraw, dba o potencjał Yang. Idealny na czas jesieni i zimy.
  • Oznaczone gwiazdką chińskie zioła kulinarne możesz kupić w sklepie https://www.cmcpolska.net/ , korzystając z kodu rabatowego regeneracja, dającego 10% zniżki.

    Mogą Cię zainteresować

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej