Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Sałatka kwintet doskonały. Czarna soczewica, granat, orzech laskowy i olej lniany.

Sałatka kwintet doskonały. Czarna soczewica, granat, orzech laskowy i olej lniany.

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Śniadanie/Lunch/Przekąska
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

Sałatka kwintet doskonały. Czarna soczewica, granat, orzech laskowy i olej lniany.

Drukuj
Serves: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat
Ocena 4.8/5
( 6 ocen/a )

Składniki

  • 200 g czarnej soczewicy*
  • 1 plaster imbiru*
  • szczypta nasion kopru włoskiego*
  • szczypta soli*
  • ½ łyżeczki wodorostów kombu*
  • 1 łyżka octu jabłkowego*
  • 100 g orzechów laskowych**
  • 40 g pęczaku***
  • ½ pęczka świeżej mięty****
  • 1 owoc granat
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • SKŁADNIKI DO SOSU:
  • ½ łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 szczypta ziela angielskiego mielonego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Przygotuj soczewicę według wskazówek.*
  • Przygotuj orzechy laskowe według wskazówek.**
  • Wypłucz pęczak pod bieżącą wodą.*** Zalej ziarno w rondlu zimną wodą w proporcjach 1 część pęczaku : 2 - 2,5 części wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod lekkim przykryciem przez około 30 minut, aż ziarna wchłoną wodę i staną się miękkie.
  • Umyj i posiekaj miętę.
  • Obierz owoc granatu.

    PRZYGOTOWANIE SOSU:

  • Utłucz w moździerzu ziarna kolendry. W zakręcanym słoiku umieść: kolendrę, sól, pieprz, ziele angielskie, oliwę i sok z cytryny. Zakręć słoik i wstrząśnij kilka razy, aż składniki sosu się połączą.

  • Wymieszaj w naczyniu soczewicę, pęczak i sos. Posiekaj grubo orzechy laskowe. Posyp danie siekanymi orzechami, pestkami granatu i miętą****. Podawaj w miseczkach, polane olejem lnianym.

    WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI

    *Namocz soczewicę przez kilka do kilkunastu godzin. Przed gotowaniem przepłucz dokładnie na sicie i ugotuj z dodatkiem plastra imbiru, z nasionami kopru włoskiego lub kminku, szczyptą soli i ½ łyżeczki wodorostów kombu. Pod koniec gotowania wlej do wody 1 łyżkę octu jabłkowego. Gotuj do miękkości około 25-30 minut. Po ugotowaniu soczewicy odcedź ją i pozostaw na sicie, by obciekła.

    **Upraż na suchej patelni orzechy laskowe, aż skórka zacznie delikatnie pękać. Przesyp orzechy na kuchenną ściereczkę, zawiń i roluj zawiniątko, tak aby zeszła popękana skórka.

    W tym przepisie orzechy laskowe możesz zastąpić nerkowcami (wtedy wystarczy je tylko lekko uprażyć) lub migdałami (skórka zejdzie po zalaniu wrzątkiem na około 15 minut).

    ***Pęczak to zboże, które dobrze jest namoczyć 1 - 2 godziny przed gotowaniem. Warto to zrobić, aby skrócić czas gotowania i otrzymać  lżej strawne ziarno. 

    ****Co prawda mięta smakuje tu obłędnie, ale możesz ją zastąpić innym świeżym, ulubionym ziołem.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej