Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Aromatyczny krem z pieczonej dyni i gruszki

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej:
Dynia działa przeciwzapalnie dzięki zawartemu w niej beta-karotenowi. Występująca w niej kukurbityna ma działanie przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Gruszka obniża ciśnienie krwi. Jest cennym źródłem potasu, który hamuje zlepianie się płytek krwi, co przeciwdziała zakrzepom. Pestki dyni wspomagają proces zwalczania infekcji w organizmie, a dzięki witaminie A, wspierają prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych i naczyń krwionośnych. Czarny sezam to źródło m.in. manganu, który wspomaga regulację cholesterolu i cukru we krwi, oraz białka, które zawiera cysteinę, mającą wpływ na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu. Oleje lniany i z lnianki alkalizują organizm. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

DZIAŁANIE według TCM:
Danie wspomaga śledzionę i żołądek. Nawilża płuca. Przyczynia się do usuwania wilgoci z organizmu, zwłaszcza zimnej. Rozrzedza śluz. Reguluje poziom cukru we krwi. Porusza qi. Wzmacnia płyny i krew.

Aromatyczny krem z pieczonej dyni i gruszki

Drukuj
Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 300g obranej dyni*
  • ½ szt. gruszki**
  • ½ szt. czerwonej cebuli
  • ½ cm korzenia imbiru
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej***
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 150 ml wywaru warzywnego lub wody

Sposób przygotowania

  1. Wydrąż dynię z pestek i miąższu, następnie pokrój ją na duże ok. 4-5 cm kawałki.  Przekrój gruszkę na pół i wydrąż pestki. Pokrojoną dynię i gruszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200℃ na ok. 40-45 minut.
  2. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na patelnię, lekko podlej wodą i duś przez około 1-2 minut. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na małych oczkach (najlepiej bezpośrednio na patelnię). Dodaj do cebuli i duś kolejną minutę.
  3. Upieczoną dynię i gruszkę obierz ze skórki i połącz na patelni z cebulą i imbirem. Przypraw słodką papryką, gałką muszkatołową oraz solą.
  4. Podlej wywarem warzywnym lub wodą i duś przez ok. 10 minut.
  5. Zmiksuj całość blenderem na gęsty krem.
  6. Upraż pestki dyni na suchej patelni do momentu zarumienienia. Po upływie 1-2 minut dorzuć czarny sezam i praż przez kolejną minutę.
  7. Krem podawaj z prażonymi pestkami dyni i sezamu. Całość polej olejem lnianym lub z lnianki.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Do zupy można używać każdej z odmian dyni (ja w szczególności polecam Hokkaido i olbrzymią).
** Wybieraj dojrzałą i słodką odmianę gruszki.
*** Najważniejszą przyprawą w tej zupie jest gałka muszkatołowa (to ona wyciąga smak dyni).

Mogą Cię zainteresować