Pizza z batatów ze szpinakiem - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Pizza z batatów ze szpinakiem
Pizza z batatów ze szpinakiem

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Batat zawiera potas, sód, magnez, oraz witaminy z grupy B. Gomasio zwiększa odporność organizmu i zapobiega niedokrwistości. Reguluje florę bakteryjną jelit, odkwasza organizm. Czosnek działa antybakteryjnie i antywirusowo, jest naturalnym remedium w walce z pasożytami. Pomidory obniżają cholesterol. Zawierają likopen, przeciwutleniacz, który korzystnie wpływa na serce, opóźnia oznaki starzenia poprzez zwalczanie wolnych rodników. Lecytyna zawarta w żółtku jajka wspomaga pracę wątroby, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, podnosi sprawność krążenia krwi. Szpinak jest zalecany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

DZIAŁANIE według TCM: Danie wspomaga śledzionę, żołądek i jelito grube. Wzmacnia qi. Dodatkowo odżywia krew i pobudza trawienie.
TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

Pizza z batatów ze szpinakiem

Pizza z batatów ze szpinakiem

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Batat zawiera potas, sód, magnez, oraz witaminy z grupy B. Gomasio zwiększa odporność organizmu i zapobiega niedokrwistości. Reguluje florę bakteryjną jelit, odkwasza organizm. Czosnek działa antybakteryjnie i antywirusowo, jest naturalnym remedium… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 4.3/5
( 3 ocen/a )

Składniki

  • 1 szt (niewielkiego) batata
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 2 szczypty mieszanki 4 przypraw*
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 plasterek czosnku
  • 1 szt cebulki dymki
  • 1 kawałek suszonego pomidora w oliwie
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1 szczypta majeranku
  • 1 szt jajka
  • 4 łyżki mleka owsianego
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki

Sposób przygotowania

  1. Umyj batata, obierz i pokrój na cienkie 2-3 mm plasterki.
  2. Ułóż plasterki na dużej patelni, posól je i posyp mieszanką 4 przypraw*. Następnie podduś je na maśle klarowanym z obu stron, tak aby lekko zmiękły.
  3. Wyłóż batatowymi plasterkami dno i boki formy do tarty.
  4. Opłucz cebulkę dymkę i szpinak, a następnie je posiekaj.
  5. Podduś na patelni na kilku łyżkach wody przez 2-3 minuty czosnek, posiekaną cebulkę dymkę i przygotowany szpinak z pomidorem i pozostałymi przyprawami (pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, majeranek). Cały czas mieszaj.
  6. Podduszone warzywa przełóż do miski. Do warzyw dodaj jajko, mleko owsiane, wymieszaj i całość nałóż na przygotowane w formie bataty.
  7. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piecz przez ok. 15-20 minut.
  8. Po przełożeniu dania łopatką na talerz, polej je łyżką oleju lnianego/z lnianki.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Mieszanka 4 przypraw to świetny sposób na wyjątkowe “dosmaczenie” potraw i zwiększenie ich strawności. Oto sposób przyrządzenia – zmieszaj wszystkie poniższe składniki w podanych proporcjach: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu. Gotową mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Mogą Cię zainteresować

2 komentarze

Basia 20 stycznia 2019 - 11:21

Miłka, pyszne danie – dziękujemy za przepis!
Zrobiliśmy je sobie na powitanie Nowego Roku i nas zachwyciło – szczególnie batatowy spód.
Wczoraj ponownie gościliśmy rodzinę tym razem już samym batatowym spodem z magiczną mieszanką 4 przypraw i ponownie zachwyt :).

Reply
Miłka Gumula 5 lutego 2019 - 11:21

Basia, bardzo się ciesze, że przepis ucieszył Twoje podniebienie:) Mieszanka 4 przypraw to faktycznie świetny sposób na dosmaczenie wszystkiego. Jeśli ten przepis Cię tak urzekł, założę się, że aromatyczny krem z pieczonej gruszki i dyni też Ci przypadnie do gustu https://regenerujsie.pl/aromatyczny-krem-z-pieczonej-dyni-i-gruszki/

Reply

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej