Rozgrzewające risotto z gruszką i jabłkiem - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Rozgrzewające risotto z gruszką i jabłkiem
Rozgrzewające risotto z gruszką i jabłkiem

Rozgrzewające risotto z gruszką i jabłkiem

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Biały ryż obniża cholesterol, dzięki błonnikowi usprawnia pracę jelit. Gruszki obniżają ciśnienie krwi. Są cennym źródłem potasu, który hamuje zlepianie się płytek krwi, co przeciwdziała zakrzepom. Poprawiają pracę układu trawiennego. Błonnik zawarty w jabłku ”karmi” bakterie probiotyczne i wspomaga ich namnażanie, co wpływa na wzmocnienie odporności i polepszenie stanu jelit. Dzięki pektynie zawartej w miąższu, wraz z kałem, wydalane zostają substancje toksyczne. Dzwonkowiec wschodni, to chińskie zioło, które wzmacnia odporność i podnosi siły witalne. Rozmaryn odtruwa organizm, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu, wspomaga oczyszczanie wątroby. Siemię lniane to idealny lek na problemy przewodu pokarmowego. Rozpuszczalny błonnik w nim zawarty tworzy warstwę ochronną dla jelit, usprawnia ich pracę i zapobiega zaparciom.

DZIAŁANIE według TCM: Danie nawilża, wzmacnia śledzionę oraz harmonizuje żołądek. Dodatkowo ochładza i usuwa gorąco żołądka. Wzmacnia qi i yang.
TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA 25 minut

Rozgrzewające risotto z gruszką i jabłkiem

Rozgrzewające risotto z gruszką i jabłkiem

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Biały ryż obniża cholesterol, dzięki błonnikowi usprawnia pracę jelit. Gruszki obniżają ciśnienie krwi. Są cennym źródłem potasu, który hamuje zlepianie się płytek krwi, co przeciwdziała zakrzepom. Poprawiają pracę układu trawiennego. Błonnik… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 2 ocen/a )

Składniki

  • ⅓ szklanki białego ryżu*
  • 1 szklanka mleka owsianego**
  • 2 kawałki kory cynamonowca wonnego*** (lub 2 szczypty cynamonu)
  • 2 szt nasion kardamonu
  • 5 szt korzeń dzwonkowca wschodniego***
  • 1 szt małej gruszki konferencja****
  • 1 szt małego jabłka
  • ½ garści orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru muscovado (opcjonalnie)
  • 1 szt gałązki rozmarynu*****
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż na mleku owsianym (w proporcji 1 porcja ryżu : 2 porcje wody) z dodatkiem przypraw: kory cynamonowca, nasionami kardamonu i dzwonkowca wschodniego. Konsystencja ryżu powinna być dość płynna. Gotuj około 15-17 minut.
  2. Gruszkę i jabłko dokładnie umyj i pokrój w kostkę wraz ze skórką.
  3. Pokrój na drobne kawałki orzechy. Podpraż je na suchej patelni ok. 2 minut (do zarumienienia).
  4. Rozpuść łyżkę masła klarowanego na głębokiej patelni i podduś pokrojoną gruszkę oraz jabłko (około 2-3 minut). Na koniec dodaj cukier muscovado (opcjonalnie, według smaku). Duś kilka minut, aż owoce zmiękną.
  5. Z ugotowanego ryżu usuń kardamon, korę cynamonowca i dzwonkowca wschodniego, ponieważ są za twarde. Zostały dodane dla uzyskania efektu terapeutycznego oraz aromatu.
  6. Ryż przełóż do miseczki. Następnie przełóż owoce i posyp prażonymi orzechami. Na koniec udekoruj gałązką rozmarynu i polej olejem lnianym/z lnianki. Dodaj siemię lniane zmielone w domowym młynku bezpośrednio przed podaniem.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Możesz wybrać dowolną odmianę ryżu, jednak do risotto najlepiej nadają się ryże krótkoziarniste lub średnioziarniste. Nie polecam ryżu parabolicznego, który nie ma właściwości sklejających.
** Wybieraj mleko owsiane o dobrym składzie, które zawiera tylko wodę i płatki owsiane (bez żadnych dodatków typu E).
*** Kora cynamonowca wonnego i korzeń dzwonkowca wschodniego są dodawane do potrawy po to, by podnieść jej walory terapeutyczne i smakowe. Produkty te znajdziesz w naszym sklepie w zakładce Zioła kulinarne.
**** Zamiast gruszki konferencja możesz użyć innej polskiej odmiany. Pamiętaj, aby wybierać nasze rodzime gatunki.
***** Jeśli nie posiadasz świeżej gałązki rozmarynu, możesz użyć np. listków mięty.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej