Pasta z zielonej pietruszki - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Pasta z zielonej pietruszki
Pasta z zielonej pietruszki

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Zielona pietruszka, dzięki chlorofilowi, oczyszcza i tonizuje organizm. Działa dezynfekująco i moczopędnie (pomaga w leczeniu kamicy moczowej). Przynosi ulgę przy problemach trawiennych. Jest to naturalna multiwitamina, spożywana regularnie pomaga w walce z anemią. Orzechy włoskie, podobnie jak migdały, obniżają poziom cholesterolu. Działają przeciwzapalnie. Zmniejszają tendencję do zakrzepów krwi. Dzięki kwasowi elagowemu podnoszą odporność. Mają także silne działanie grzybobójcze i odtruwające. Występujący w nich fosfor doskonale wpływa na poprawę procesów myślowych.

DZIAŁANIE według TCM: Zielona pietruszka wspomaga wątrobę, stymuluje trawienie. Orzechy włoskie działają na nerki, płuca i jelito grube. Wzmacniają Yang, łagodzą kaszel i działają przeciwastmatycznie, odżywiają esencję, wzmacniają włosy.
TYP POSIŁKU: Przekąska/Dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 min

Pasta z zielonej pietruszki

Pasta z zielonej pietruszki

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Zielona pietruszka, dzięki chlorofilowi, oczyszcza i tonizuje organizm. Działa dezynfekująco i moczopędnie (pomaga w leczeniu kamicy moczowej). Przynosi ulgę przy problemach trawiennych. Jest to naturalna multiwitamina, spożywana regularnie pomaga w walce… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 2 ocen/a )

Składniki

  • 1-2 garści orzechów włoskich (lub migdałów blanszowanych jeśli nie masz orzechów) (ilość w zależności od ilości zielonej pietruszki)
  • 1-2 pęczki zielonej pietruszki
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli dobrej jakości (polecam kłodawską)
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Podpraż na suchej patelni orzechy włoskie – najlepiej świeżo łuskane (lub blanszowane migdały). Następnie zmiel je w młynku lub blenderze do nasion. Odstaw.
  2. Umyj zieloną pietruszkę i oberwij same listki z łodyżek*.
  3. Zblenduj w blederze kielichowym oderwane listki zielonej pietruszki z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
  4. Dopraw do smaku, dodając sól i pieprz. Dodaj również zmielone orzechy. Dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku do 5 dni.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Pozbywając się łodyżek unikniesz “trawiastego” smak. Łodyżek nie musisz wyrzucać, możesz je dodać, gotując zupę warzywną.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej