DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Makaron ryżowy jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, białka. Posiada także duże ilości błonnika. Fasola mung usprawnia proces detoksykacji organizmu. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje poziom wody w organizmie, obniża cholesterol. Chlorofil zawarty w zielonym groszku alkalizuje organizm i oczyszcza krew oraz płyny ustrojowe ze szkodliwych substancji. Jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Brokuły działają przeciwzapalnie, potas w nich zawarty obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi i udrażnia naczynia krwionośne. Szpinak jest zalecany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Beta-karoten, witamina C oraz luteina zawarte w szpinaku, to przeciwutleniacze.
DZIAŁANIE według TCM: Danie wzmacnia śledzionę i żołądek. Odżywia krew. Odżywia yin i usuwa gorąco wątroby. Usuwa gorącą wilgoć oraz korzystnie wpływa na nerki. Ma właściwości oczyszczające i odtruwające, działa delikatnie moczopędnie.
TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min + moczenie fasoli na noc
Składniki
- 1 łyżka surowej fasoli mung*
- 2 szczypty soli kłodawskiej
- 1 szczypta kminku
- 1 szt liścia laurowego
- ¼ szt zielonej papryki
- 3 różyczki brokuła
- 1 plaster ząbka czosnku (ok. 3 mm)
- 1 łyżka zielonego groszku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 garść świeżego szpinaku (duża garść)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 100 g makaronu ryżowego
- 6 szt blanszowanych migdałów
- 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
Sposób przygotowania
- Namocz na noc fasolę mung zalewając ją wodą. Rano przepłucz ją przez sito kilkukrotnie i zalej świeżą wodą. Gotuj do miękkości z dodatkiem szczypty soli i mielonego kminku oraz liścia laurowego*.
- Pokrój paprykę w kostkę, a brokuły na mniejsze części. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przerzuć na patelnię i dodaj groszek.
- Warzywa podduś na maśle klarowanym przez ok. 4 minut. Następnie dodaj świeży szpinak oraz ugotowaną fasolę mung. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Migdały pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni, aż do zarumienienia.
- Dodaj ugotowany makaron i migdały do podduszonych warzyw.
- Gotowe danie polej olejem lnianym/z lnianki i posyp posiekanym świeżym tymiankiem.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Fasolę mung, po uprzednim moczeniu, gotuj w proporcji 4:1 (woda : fasola) około 20 minut. Jeśli nie udało Ci się jej namoczyć, czas gotowania wydłuży się zaledwie o kilka minut.