Lekki makaron ryżowy z zielonymi warzywami - Regeneruj Się
Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Lekki makaron ryżowy z zielonymi warzywami
Lekki makaron ryżowy z zielonymi warzywami

Lekki makaron ryżowy z zielonymi warzywami

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Makaron ryżowy jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, białka. Posiada także duże ilości błonnika. Fasola mung usprawnia proces detoksykacji organizmu. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje poziom wody w organizmie, obniża cholesterol. Chlorofil zawarty w zielonym groszku alkalizuje organizm i oczyszcza krew oraz płyny ustrojowe ze szkodliwych substancji. Jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Brokuły działają przeciwzapalnie, potas w nich zawarty obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi i udrażnia naczynia krwionośne. Szpinak jest zalecany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Beta-karoten, witamina C oraz luteina zawarte w szpinaku, to przeciwutleniacze.

DZIAŁANIE według TCM: Danie wzmacnia śledzionę i żołądek. Odżywia krew. Odżywia yin i usuwa gorąco wątroby. Usuwa gorącą wilgoć oraz korzystnie wpływa na nerki. Ma właściwości oczyszczające i odtruwające, działa delikatnie moczopędnie.
TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min + moczenie fasoli na noc

Lekki makaron ryżowy z zielonymi warzywami

Lekki makaron ryżowy z zielonymi warzywami

DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Makaron ryżowy jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, białka. Posiada także duże ilości błonnika. Fasola mung usprawnia proces detoksykacji organizmu. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje poziom wody w organizmie, obniża cholesterol.… Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 1 ocen/a )

Składniki

  • 1 łyżka surowej fasoli mung*
  • 2 szczypty soli kłodawskiej
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szt liścia laurowego
  • ¼ szt zielonej papryki
  • 3 różyczki brokuła
  • 1 plaster ząbka czosnku (ok. 3 mm)
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 garść świeżego szpinaku (duża garść)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 6 szt blanszowanych migdałów
  • 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

Sposób przygotowania

  1. Namocz na noc fasolę mung zalewając ją wodą. Rano przepłucz ją przez sito kilkukrotnie i zalej świeżą wodą. Gotuj do miękkości z dodatkiem szczypty soli i mielonego kminku oraz liścia laurowego*.
  2. Pokrój paprykę w kostkę, a brokuły na mniejsze części. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przerzuć na patelnię i dodaj groszek.
  3. Warzywa podduś na maśle klarowanym przez ok. 4 minut. Następnie dodaj świeży szpinak oraz ugotowaną fasolę mung. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  4. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  5. Migdały pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni, aż do zarumienienia.
  6. Dodaj ugotowany makaron i migdały do podduszonych warzyw.
  7. Gotowe danie polej olejem lnianym/z lnianki i posyp posiekanym świeżym tymiankiem.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Fasolę mung, po uprzednim moczeniu, gotuj w proporcji 4:1 (woda : fasola) około 20  minut. Jeśli nie udało Ci się jej namoczyć, czas gotowania wydłuży się zaledwie o kilka minut.

Mogą Cię zainteresować

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej