DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Borowiki działają antybakteryjnie i odpornościowo. Przeciwdziałają niekorzystnym drobnoustrojom. Kapusta biała podnosi odporność, zapobiega anemii, zwalcza obrzęki. Marchew, a zwłaszcza gotowana, jest świetnym prebiotykiem, który karmi naszą dobrą mikroflorę jelit. Por jest cennym źródłem żelaza, które wspomaga walkę z niedokrwistością. Dzięki zawartości związków siarki hamuje rozwój bakterii. Ma także działanie oczyszczające, wspomagające usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Rozmaryn pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu, wspomaga oczyszczanie wątroby. Tymianek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, skutecznie łagodzi infekcje gardła. Pobudza i reguluje trawienie.
DZIAŁANIE według TCM: Danie ochładza krew i usuwa gorąco. Wspomaga trawienie. Uzupełnia yin. Rozrzedza śluz i wspiera jego usuwanie.
TYP POSIŁKU: Zupa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
Składniki
- ⅛ szt białej kapusty
- 1 szt marchewki
- ¼ szt pora
- 1 szt małej cebuli
- ½ l wody
- 5 szt borowików
- 2 szt pieczarek
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- ¼ pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka ostropestu
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki (ok. 5-6 cm), marchewkę, pora i cebulę pokrój w kostkę.
- Mix warzyw zalej 0,5 l wody i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
- Pokrój borowiki i pieczarki w grubą kostkę, a następnie dorzuć je wraz z przyprawami do gotujących się warzyw. Gotuj kolejne 15 minut.
- Wyjmij pora oraz kapustę. Resztę zblenduj na gładki krem. Zieloną pietruszkę drobno pokrój.
- Podawaj z zieloną pietruszką i mielonym ostropestem. Ważne, aby ostropest zmielić w domowym młynku bezpośrednio przed podaniem.