Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.
DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Biały ryż obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, dzięki błonnikowi usprawnia pracę jelit. Fasola mung usprawnia proces detoksykacji organizmu, ma działanie moczopędne i tak jak ogórki kiszone reguluje poziom wody w organizmie. Obniża także cholesterol. Majeranek udrażnia zatkany nos, ma także działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Mieszanka 4 przypraw usprawnia trawienie. Czarny sezam to źródło magnezu, który dba o układ naczyniowy. Zawiera również białko, które dzięki zawartej w nim cysteinie, wpływa na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu.
DZIAŁANIE według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM): Danie odżywia yin wątroby. Korzystnie wpływa na nerki. Oczyszcza gorąco z serca i żołądka, uspokaja yang. Wzmacnia śledzionę i żołądek, odżywia qi i krew. Ma właściwości oczyszczające i odtruwające.
TYP POSIŁKU: Śniadanie/Lunch
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
Składniki
- 1/4 szklanki fasoli mung*
- 1/4 szklanki białego ryżu**
- 1 plasterek imbiru
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta mielonego kminku
- 1 szczypta mieszanki 4 przypraw***
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego sezamu
- 5 plasterków marchewki
- 1 szt kiszonego ogórka (małej wielkości)
- 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
Sposób przygotowania
- Jeśli chcesz zmniejszyć czas przygotowania potrawy, ugotuj kaszę jaglaną zamiast kleiku ryżowego.
Dzień wcześniej wypłucz i namocz na noc fasolę mung*.
Następnego dnia odlej wodę z fasoli i ponownie ją przepłucz. Wszystkie składniki (poza marchewką, ogórkiem i olejem lnianym/z lnianki) umieść w garnku, zalej 2 szklankami wody i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Dolej wody w trakcie gotowania, jeśli jest taka potrzeba.
Marchewkę i ogórka zetrzyj na grubych oczkach. Podduś marchewkę na patelni na 3 łyżkach wody, aby była miękka, krucha, ale nie rozgotowana. Na sam koniec dodaj startego ogórka (tak, aby się tylko podgrzał na patelni, a nie podsmażył).
Warzywa dodaj do gotowej potrawy na talerzu i wymieszaj. Ryż powinien mieć konsystencję kleiku.
Całość polej olejem lnianym/z lnianki.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Fasola mung szybko się gotuje, jeśli nie udało Ci się jej namoczyć przez noc, nie wydłuży to czasu gotowania. Moczenie w tym przypadku zwiększa strawność i przyswajalność fasoli.
** Dla zaoszczędzenia czasu rano, congee, czyli sam ryż z przyprawami, możesz ugotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Po ugotowaniu, odstaw ryż do lodówki do wykorzystania na rano.
*** Przepis na mieszankę 4 przypraw znajdziesz TUTAJ.
Przepis pochodzi z programu Alkalizująca OdNowa. Możesz się o nim dowiedzieć więcej, klikając TUTAJ.