DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Jarmuż to cenne źródło błonnika, wapnia i potasu. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwdziała miażdżycy. Skórka dojrzałej mandarynki poprawia trawienie i zwiększa metabolizm, a także pomaga w usuwaniu złogów z organizmu. Kurkuma i pieprz zawierają antyoksydanty, poprawiają trawienie.
DZIAŁANIE według TCM: Danie harmonizuje żołądek i śledzionę. Rozprasza i transformuje zimny śluz.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 min
TYP POSIŁKU: Przekąska/Dodatek
Składniki
- 4 łodygi jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- 1 szczypta dobrej jakości soli (polecam kłodawską)
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka otartej skórki z mandarynki (ekologicznej)
Sposób przygotowania
- Włącz piekarnik na 190℃, aby się nagrzał w trakcie Twoich przygotowań. Liście jarmużu odetnij od grubych łodyżek i porwij na małe kawałki. Upewnij się, że liście nie są mokre. Ważne, aby były suche, gdy mieszasz je z marynatą, dlatego albo umyj je wcześniej, albo wytrzyj do sucha zanim porwiesz na kawałki.
- W szklance wymieszaj oliwę, sól kurkumę, pieprz i startą skórkę mandarynki.
- W głębokim naczyniu bardzo dokładnie wymieszaj jarmuż z oliwą i przyprawami (najlepiej dłonią).
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 3-10 min (w zależności od piekarnika) w nagrzanym piekarniku w tem. 190℃. Ważne - wykładając kawałki jarmużu na blaszce, przypilnuj żeby nakładać go pojedynczo, tak aby kawałki nie nakładały się na siebie. W odwrotnym przypadku niektóre kawałki się podpieką, a inne nie. Chipsy mają być kruche i nadal zielone, jeśli przechodzą w kolor brązowy, mogą być gorzkie.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
Mandarynkowe chipsy jarmużowe to nie tylko smakowita przekąska ale również świetny dodatek do głównych dań i zup.