DZIAŁANIE: deser wspiera odbudowę krwi. Swietnie działa na żołądek. Nawilża tkanki, a także przytrzymuje energię Qi w ciele.
TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA 20 minut

Składniki
- 50 g białego ryżu
- 1 szczypta soli kłodawskiej
- 1 szczypta cynamonu
- 1/2 szt banana
- 1 garść orzechów laskowych lub włoskich*
- 1 garść malin
- 1/2 szt granatu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) z dodatkiem szczypty soli i cynamonu. Gotuj około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj banana pokrojonego w plasterki.
- Przerzuć orzechy* na suchą patelnię, praż do momentu zarumienienia. Następnie zmiel je w młynku do nasion.
- Do ugotowanego ryżu z dodatkiem banana i przypraw dodaj zmielone orzechy. Wszystko razem zmiel blenderem i odstaw na bok do ostygnięcia, do momentu, aż całość stężeje.
- Wrzuć na rozgrzaną patelnię maliny z owocem granatu i łyżeczką miodu. Podduszaj cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż owoce puszczą sok. Następnie odstaw na bok do ostygnięcia.
- Schłodzone owoce przełóż do szklanki. Dodaj na górę pudding, całość udekoruj pokruszonymi orzechami i kawałkami owoców.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Najsmaczniejsze i najzdrowsze są orzechy świeżo łuskane bezpośrednio przed spożyciem.
2 komentarze
Co można użyć zamiast malin, bo to jeszcze nie pora na nie…?
Możesz sięgnąć po dżem domowej roboty. Najlepiej sprawdzi się mało słodki i kwaskowaty w smaku, na przykład z czarnej porzeczki lub z wiśni lub właśnie z malin.
Komentarze są już zamknięte.