Pudding orzechowy z musem malinowo - granatowym - Regeneruj Się
Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Pudding orzechowy z musem malinowo – granatowym

Pudding orzechowy z musem malinowo – granatowym

przez Ludmiła Gumula

DZIAŁANIE: deser wspiera odbudowę krwi. Swietnie działa na żołądek. Nawilża tkanki, a także przytrzymuje energię Qi w ciele.

TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA 20 minut

Pudding orzechowy z musem malinowo - granatowym

DZIAŁANIE: deser wspiera odbudowę krwi. Swietnie działa na żołądek. Nawilża tkanki, a także przytrzymuje energię Qi w ciele. TYP POSIŁKU: Deser CZAS PRZYGOTOWANIA 20 minut Drukuj
Czas przygotowania:
Ocena 5.0/5
( 2 ocen/a )

Składniki

  • 50 g białego ryżu
  • 1 szczypta soli kłodawskiej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1/2 szt banana
  • 1 garść orzechów laskowych lub włoskich*
  • 1 garść malin
  • 1/2 szt granatu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) z dodatkiem szczypty soli i cynamonu. Gotuj około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj banana pokrojonego w plasterki.
  2. Przerzuć orzechy* na suchą patelnię, praż do momentu zarumienienia. Następnie zmiel je w młynku do nasion.
  3. Do ugotowanego ryżu z dodatkiem banana i przypraw dodaj zmielone orzechy. Wszystko razem zmiel blenderem i odstaw na bok do ostygnięcia, do momentu, aż całość stężeje.
  4. Wrzuć na rozgrzaną patelnię maliny z owocem granatu i łyżeczką miodu. Podduszaj cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż owoce puszczą sok. Następnie odstaw na bok do ostygnięcia.
  5. Schłodzone owoce przełóż do szklanki. Dodaj na górę pudding, całość udekoruj pokruszonymi orzechami i kawałkami owoców.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Najsmaczniejsze i najzdrowsze są orzechy świeżo łuskane bezpośrednio przed spożyciem.

Mogą Cię zainteresować

2 komentarze

Agnieszka 28 lutego 2019 - 08:08

Co można użyć zamiast malin, bo to jeszcze nie pora na nie…?

Reply
Miłka Gumula 28 lutego 2019 - 08:31

Możesz sięgnąć po dżem domowej roboty. Najlepiej sprawdzi się mało słodki i kwaskowaty w smaku, na przykład z czarnej porzeczki lub z wiśni lub właśnie z malin.

Reply

Skomentuj

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej