DZIAŁANIE: danie wspiera odbudowę yin i krwi. Nawilża tkanki i usuwa nadmiar gorąca.

Caponata

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • ½ szt bakłażana
  • 2 szt pomidorów
  • 1 szt ząbka czosnku
  • ½ szt czerwonej cebuli
  • 1 garść rodzynek
  • 7 szt czarnych oliwek
  • ¼ szt czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki listków świeżego oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego*
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1 szczypta majeranku
  • 1 szczypta soli kłodawskiej (lub innej dobrej jakości)

Sposób przygotowania

  1. Poszatkuj czerwoną cebulę i podsmaż przez 2 minuty na oliwie na głębokiej patelni. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i cały czas mieszając podsmażaj kolejną minutę.
  2. Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Mieszając co jakiś czas, podsmażaj przez kilka minut.
  3. W międzyczasie sparz pomidory. Obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć twardą część. Pomidory pokrój w kosteczkę, podobnie jak i paprykę. Przerzuć pokrojone warzywa na patelnię. Dodaj rodzynki, ocet balsamiczny i przyprawy. Duś przez 20 minut.
  4. Dodaj czarne oliwki pokrojone w ćwiartki. Duś kolejne 5 min. W momencie kiedy bakłażan będzie miał miękką skórkę, dodaj świeże listki oregano.
  5. Smacznego!:-)

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI: * Bardzo ważnym składnikiem, który spina smaki, jest ocet balsamiczny. Kupując go, zwróć uwagę, aby był dobrej jakości. Najlepszy jest gęsty, bez barwników, siarczyn ani zagęszczaczy, słodko-wytrawny, długo leżakujący.

Mogą Cię zainteresować

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Akceptuję Czytaj więcej

X