TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut + moczenie i gotowanie fasoli (fasolę można ugotować dzień wcześniej)
Składniki
- 40 g czarnej fasoli (świeżej, nie z puszki)
- 1 szczypta kminku
- 1 szczypta + 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 plaster świeżego imbiru
- 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu (w zależności od preferencji)
- 300 g obranej dyni hokkaido
- ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 cebula dymka
- 2 małe marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 pieczarki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki soku ze startego świeżego imbiru
- 200 ml zupy mocy lub zupy mocy wege
- 1 szczypta ostrej papryki
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 1 szczypta cynamonu
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Namocz czarną fasolę na całą noc. Rano przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Nalej świeżej wody i gotuj do miękkości ok. 1-1,5 godziny z dodatkiem szczypty kminku, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i plastra imbiru.
- Osobno ugotuj ryż brązowy (lub biały) według instrukcji na opakowaniu (standardowa proporcja to 1:2 - ryż:woda).
- Jeśli jest taka potrzeba, obierz dynię i pokrój ją w 2 cm kostkę.
- Poszatkuj czosnek oraz cebulę i cebulę dymkę.
- Obierz resztę warzyw. Marchewkę pokrój na plasterki, paprykę na małe paseczki, a pieczarki w małe kawałki.
- Rozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pokrojony czosnek, podsmażaj chwilę. Następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
- Wrzuć marchewkę, paprykę i pieczarki na patelnię. Dodaj sok z imbiru, podlej połową bulionu i duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Po kilku minutach dorzuć dynię i jeśli jest taka potrzeba podlej resztą bulionu. Na końcu dodaj pokrojoną cebulę dymkę, ugotowaną czarną fasolę oraz przyprawy.
- Całość duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Gotowy gulasz podaj z ryżem.
Notatki
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI: Gulasz nie powinien być wodnisty. Ważne jest odpowiednie dozowanie bulionu, aby warzywa się nie przypaliły, ale również nie pływały w nadmiarze bulionie. Do gulaszu można dodać ulubiony ryż zarówno brązowy jak i biały (basmati, jaśminowy, paraboliczny).
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE Danie działa regeneracyjnie na układ pokarmowy, usprawnia trawienie, wzmacnia Qi Śledziony, wspiera odbudowę mikroflory jelit. Dzięki obecności czarnej fasoli i rozgrzewających przypraw, działa wzmacniająco na Nerki.
Wspiera eliminację złogów metabolicznych, czyli tak zwanej Wilgoci i Śluzu.
Uzupełnia Yin i Płyny ciała.
Działa rozgrzewająco na układ pokarmowy oraz cały organizm.
Kompozycja wskazana jako idealne i lekkie danie na czas jesieni i zimy o lekko rozgrzewającym działaniu. Skorzystają z niego również kobiety z objawami okołomenopauzalnymi, gdyż z jednej strony wspiera odbudowę Yin i Płynów, a z drugiej strony troszczy się o Nerki.
Przepis wskazany dla wegetarian, którzy cierpią na wychłodzenie, nadmiar Wilgoci i Śluzu lub osłabienie układu pokarmowego.