DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: koper włoski (fenkuł) jest doskonały na zimniejszy czas kiedy trzeba się mocniej rozgrzać. Koper wzmacnia yang nerek, a białe warzywa wspierają płuca.
TYP POSIŁKU: Zupa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
Składniki
- 1/2 kalafiora
- 1 fenkuł
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 2 + 2 łyżki masła klarowanego
- 2 szczypty białego pieprzu
- 1 szczypta kolendry w ziarnach
- 2 szczypty soli kłodawskiej
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 1 cebula
- 2 plastry imbiru
- 500 ml bulionu/zupy mocy
- 4 goździki
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 szczypta kuminu w ziarnach
- garść słonecznika
- 250 ml mleka roślinnego
Sposób przygotowania
- Włącz piekarnik (ustawienie grzałek góra-dół) i nagrzej do temperatury 180-200 stopni C.
- Ułóż w żaroodpornym naczyniu obrane i umyte warzywa: różyczki kalafiora, fenkuł, seler, pietruszkę oraz nieobrany ząbek czosnku. Polej warzywa 2 łyżkami rozpuszczonego masła klarowanego i posyp białym pieprzem, kolendrą, solą i pieprzem ziołowym.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 20-30 minut, do momentu zrumienienia skórki.
- Posiekaj cebulę, zetrzyj na drobnej tarce świeży imbir, zagrzej w małym rondelku bulion (lub przygotuj wrzątek).
- Rozpuść w garnku łyżkę masła klarowanego. Dodaj goździki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kuminu i garść nasion słonecznika. Podpraż przyprawy i słonecznik na delikatnym ogniu, aż zaczną wydawać przyjemny aromat.
- Dodaj do garnka cebulę, imbir i szczyptę soli. Zamieszaj i zezłoć. Pilnuj, mieszając co chwilę, by nic nie przywarło do dna garnka.
- Wyjmij z piekarnika upieczone warzywa, obierz czosnek ze skorupki, wyjmij z garnka goździki, liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodaj warzywa do garnka z cebulą i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj gorący bulion (lub wrzątek), mleko roślinne i zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Zagotuj zupę jeszcze raz, ewentualnie dopraw do smaku.
Propozycja podania
Krem wymaga kilku dodatków, aby przełamać słodycz warzyw.
Doskonale sprawdzą się tu prażone ziarna słonecznika i dyni z aromatycznymi lekko ostrymi przyprawami (tymianek, papryka słodka wędzona, papryka ostra).
Druga opcja to pieczone w piekarniku (przy okazji warzyw do zupy) liście jarmużu, poszatkowane i wymieszane z oliwą i ulubionymi przyprawami.
Jeśli lubisz orzechy laskowe, upraż je na suchej patelni, obierz ze skórki, pokrój na większe kawałki i posyp zupę przed podaniem.
Na wykwintną kolację polej krem kilkoma kroplami oliwy truflowej i posyp startą skórką z cytryny.