DZIAŁANIE według Medycyny Zachodniej: Dynia działa przeciwzapalnie dzięki zawartemu w niej beta-karotenowi. Podnosi odporność oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. Grzyby mają właściwości oczyszczające. Wzmacniają również naczynia krwionośne. Szpinak jest zalecany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Lecytyna zawarta w żółtku jajka wspomaga pracę wątroby, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, podnosi sprawność krążenia krwi. Czarny sezam to źródło m.in. magnezu, który dba o układ naczyniowy, oddechowy i nerwowy oraz białka, które wpływa na procesy detoksykacyjne i regeneracyjne organizmu.
Działanie według TCM: Danie wspomaga śledzionę i żołądek. Wspomaga usuwanie wilgoci. Wspiera odbudowę krwi i płynów.
TYP POSIŁKU: Obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 60 min pieczenia dyni
Składniki
- 1 szt dyni Hokkaido (około 1 kg)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty suszonego rozmarynu
- 1 szt podgrzybka* (ok. 8-10 cm)
- ⅓ pęczka cebulki dymki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżego szpinaku**
- 1 szt jajka z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 2 szczypty ostrej papryki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
Sposób przygotowania
- Umyj dynię i wydrąż z pestek i miąższu. Przekrój ją na pół, a następnie na plasterki ok. 1 centymetrowe (półksiężyce).
- Przygotuj formę ceramiczną do zapiekania lub naczynie żaroodporne.
- Wysmaruj formę ceramiczną oliwą z oliwek. Wyłóż na nią dynię***, skrop oliwą z oliwek i posyp suszonym rozmarynem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 30-40 minut.
- Umyj dokładnie podgrzybka i pokrój go na duże kawałki mierzące ok. 4-5 cm. Podduś go wraz z drobno pokrojoną cebulką dymką na 1 łyżce masła klarowanego przez kilka minut (do miękkości i zarumienienia). Odłóż do miski.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Umyj dokładnie świeże liście szpinaku i odkrój stwardniałe części łodyg. Na patelni podsmaż przez minutę czosnek, następnie dorzuć liście szpinaku. Całość smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Roztrzep jajko ze wszystkimi przyprawami (oprócz sezamu). Dodaj cebulkę dymkę wraz z podgrzybkiem.
- Wysmaruj formę do zapiekania oliwą z oliwek. Następnie ułóż kawałki dyni (dość zwarto jeden obok drugiego). Na sam wierzch wyłóż szpinak. Na końcu polej jajkiem z cebulką dymką i podgrzybkiem. Zapiekankę włóż do nagrzanego pieca o temperaturze 190°C i piecz przez ok. 20-30 minut (do momentu, aż jajko się zetnie).
- Gotową zapiekankę posyp czarnym sezamem.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Podgrzybka możesz zastąpić innym ulubionym gatunkiem grzybów (poza sezonem grzybowym użyj pieczarek).
** Jeśli nie masz dostępu do świeżego szpinaku, możesz zastąpić go mrożonym. Wybieraj szpinak mrożony liście, a nie rozdrobniony.
*** Zapiekanka powinna tworzyć dość zwartą całość. Jeśli masz za duża formę, oddziel połowę np. papierem do pieczenia i wyłóż warzywa tylko na jednej połowie.