4,9K
DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Burak alkalizuje organizm, działa detoksykująco, dzięki obecności żelaza wspomaga proces budowania krwi i przeciwdziała anemii. Kiszonki to probiotyki, które odbudowują naszą mikroflorę jelit. To również cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K, jak również magnezu, fosforu, wapnia i potasu.
DZIAŁANIE według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM): Wspomaga qi śledziony. Usuwa gorąco z żoładka.
TYP POSIŁKU: Napój/dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min + 6 dni kiszenia
Składniki
- 3-4 szt czerwonych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka (płaska) soli kamiennej
- 1 l wody
- 2 szt liścia laurowego
- 2 szt ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Wybierz słoik ze szczelnym zamknięciem, najlepiej wekowy. Umyj go i wyparz wrzącą wodą.
- Obierz i pokrój buraki na ćwiartki, przełóż je do słoika. Dodaj obrany czosnek i przyprawy.
- Zagotuj wodę, którą będziesz zalewać zakwas, wymieszaj z solą w proporcji 1 płaska łyżka na 1 l wody i odczekaj aż przestygnie. Zalej słoik soloną wodą i szczelnie zakręć.
- Przestaw słoik pod przykryciem do ciepłego miejsca na 2 dni (np. przy lekko odkręconym kaloryferze), a następnie odstaw na kolejne 4 dni, najlepiej do ciemnego miejsca. W lecie zakwas robi się nieco szybciej. Może być gotowy nawet po 5 dniach. W chłodniejszej porze roku odczekaj tydzień. Zrobiony zakwas powinien mieć kwaśny smak, lekko musujący.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
- Wybierz wyłącznie zdrowe, nie nadgryzione lub gdzieniegdzie zwiędłe, wiotkie buraki.
- Pamiętaj o wyparzeniu słoika.
- Ułóż buraki w słoiku ciasno w taki sposób, żeby nie wypłynęły na powierzchnię. Chodzi o to żeby nie miały kontaktu z powietrzem.