TYP POSIŁKU: Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut + moczenie fasoli przez noc
Składniki
- 1 łyżka czarnej fasoli
- 2 łyżki fasoli adzuki
- 1 łyżka fasoli mung
- 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
- 2 plastry imbiru
- 2 szt liścia laurowego
- 1/2 szt małej cebuli
- 1 szt ząbka czosnku
- 1/2 szt marchewki
- 1 łyżka płaska masła klarowanego
- 1 szczypta mielonego kardamonu
- 1 szczypta kurkumy
- 2 szczypty kminu rzymskiego
- 50 ml passaty pomidorowej*
- 1 łyżeczka płaska soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 szczypta pieprzu ziołowego
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
- Namocz przez całą noc wszystkie gatunki fasoli. Rano przepłucz je na sitku i gotuj osobno z dodatkiem soli, plastra imbiru, liścia laurowego, ziela angielskiego, szczyptą kminku, majeranku i łyżeczką wodorostów kombu. Gotuj do miękkości - fasolę mung około 20 minut, a fasolę adzuki i czarną około 40 minut.
- Obierz cebulę i czosnek. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w piórka. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach.
- Podduś na maśle klarowanym przez kilka minut pokrojoną cebulę, do momentu zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, kardamon, kurkumę i kmin rzymski. Duś kolejne 2 minuty.
- Wlej passatę, sok z cytryny, miód i dodaj pieprz. Duś 10-15 minut.
- Dorzuć ugotowane gatunki fasoli i dodaj przegotowaną wodę. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Gotowe curry podawaj z drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Zwróć uwagę na skład passaty. Nie powinna zawierać nic poza pomidorami, przyprawami i wodą.
Notatki
DZIAŁANIE WEDŁUG MEDYCYNY ZACHODNIEJ: :
Czarna fasola jest bogata w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Jest także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Fasola adzuki detoksykuje organizm, leczy nadciśnienie, przyspiesza metabolizm. Fasola mung ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje poziom wody w organizmie. Imbir pomaga w walce z przeziębieniem, zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne. Marchew, a zwłaszcza gotowana, jest świetnym prebiotykiem, który karmi dobrą mikroflorę jelit. Natka pietruszki, dzięki chlorofilowi, oczyszcza i tonizuje organizm. Przynosi ulgę przy problemach trawiennych, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Jest to naturalna multiwitamina, spożywana regularnie, pomaga w walce z anemią.
DZIAŁANIE WEDŁUG TCM: :
Danie działa korzystnie na żołądek i serce. Odżywia yin wątroby, wspiera nerki i oczyszcza gorąco. Usuwa wilgoć i harmonizuje krew. Leczy obrzęki, przeciwdziała toksynom.