Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Wegański cieciorkowy omlet z karmelizowanym fenkułem, porem i szpinakiem

Wegański cieciorkowy omlet z karmelizowanym fenkułem, porem i szpinakiem

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Śniadanie / Lunch / Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

Wegański cieciorkowy omlet z karmelizowanym fenkułem, porem i szpinakiem

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 1 szt fenkuła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/3 szt pora (białej części)
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki mąki cieciorkowej
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 3 szczypty kurkumy
  • 1 szczypta czarnego sezamu
  • 3 szczypty soli kłodawskiej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (nie sojowego)
  • 1 mały szczypiorek
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Obierz fenkuła z twardszych części, zetnij górę i dół, wytnij twarde środki i pokrój całość na paski. 
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oliwy i włóż pokrojony fenkuł. Po 5 minutach dodaj por i podduszaj kolejne kilka minut, obracając kawałki fenkuła aż zbrązowieją. Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego. Dorzuć garść szpinaku i podduszaj przez 30 sekund. Następnie wyłącz patelnię.
  3. Wymieszaj mąkę cieciorkową z sodą, kurkumą, sezamem i 2 szczyptami soli. Mieszając, wlej mleko roślinne i 1 łyżkę octu jabłkowego. Wymieszaj dokładnie wszystko tak, aby nie było grudek. Odstaw. 
  4. Pokrój drobno szczypiorek.
  5. Wytrzyj papierem kuchennym patelnię, dodaj 1 łyżkę oliwy, lekko rozgrzej i wlej masę z mąki cieciorkowej. Kiedy się zetnie, na połowie omletu połóż fenkuł z porem i szpinakiem, posyp szczypiorkiem, solą i pieprzem. Złóż omlet na pół i obróć na drugą stronę na kilka minut.
  6. W międzyczasie przygotuj dressing. Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczyptę soli i łyżeczkę szczypiorku. 
  7. Przełóż omlet na talerz i polej dressingiem do smaku.

Mogą Cię zainteresować

X