3,1K
TYP POSIŁKU: Śniadanie / Lunch / Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
Składniki
- 1 szt fenkuła
- 4 łyżki oliwy
- 1/3 szt pora (białej części)
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki mąki cieciorkowej
- 2 szczypty sody oczyszczonej
- 3 szczypty kurkumy
- 1 szczypta czarnego sezamu
- 3 szczypty soli kłodawskiej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (nie sojowego)
- 1 mały szczypiorek
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Obierz fenkuła z twardszych części, zetnij górę i dół, wytnij twarde środki i pokrój całość na paski.
- Rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oliwy i włóż pokrojony fenkuł. Po 5 minutach dodaj por i podduszaj kolejne kilka minut, obracając kawałki fenkuła aż zbrązowieją. Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego. Dorzuć garść szpinaku i podduszaj przez 30 sekund. Następnie wyłącz patelnię.
- Wymieszaj mąkę cieciorkową z sodą, kurkumą, sezamem i 2 szczyptami soli. Mieszając, wlej mleko roślinne i 1 łyżkę octu jabłkowego. Wymieszaj dokładnie wszystko tak, aby nie było grudek. Odstaw.
- Pokrój drobno szczypiorek.
- Wytrzyj papierem kuchennym patelnię, dodaj 1 łyżkę oliwy, lekko rozgrzej i wlej masę z mąki cieciorkowej. Kiedy się zetnie, na połowie omletu połóż fenkuł z porem i szpinakiem, posyp szczypiorkiem, solą i pieprzem. Złóż omlet na pół i obróć na drugą stronę na kilka minut.
- W międzyczasie przygotuj dressing. Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczyptę soli i łyżeczkę szczypiorku.
- Przełóż omlet na talerz i polej dressingiem do smaku.