TYP POSIŁKU: Śniadanie/Lunch/Przekąska
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
Składniki
- 200 g czarnej soczewicy*
- 1 plaster imbiru*
- szczypta nasion kopru włoskiego*
- szczypta soli*
- ½ łyżeczki wodorostów kombu*
- 1 łyżka octu jabłkowego*
- 100 g orzechów laskowych**
- 40 g pęczaku***
- ½ pęczka świeżej mięty****
- 1 owoc granat
- 4 łyżki oleju lnianego
- SKŁADNIKI DO SOSU:
- ½ łyżeczki kolendry w ziarnach
- 2 szczypty soli kłodawskiej
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 1 szczypta ziela angielskiego mielonego (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotuj soczewicę według wskazówek.*
- Przygotuj orzechy laskowe według wskazówek.**
- Wypłucz pęczak pod bieżącą wodą.*** Zalej ziarno w rondlu zimną wodą w proporcjach 1 część pęczaku : 2 - 2,5 części wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod lekkim przykryciem przez około 30 minut, aż ziarna wchłoną wodę i staną się miękkie.
- Umyj i posiekaj miętę.
Obierz owoc granatu.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Utłucz w moździerzu ziarna kolendry. W zakręcanym słoiku umieść: kolendrę, sól, pieprz, ziele angielskie, oliwę i sok z cytryny. Zakręć słoik i wstrząśnij kilka razy, aż składniki sosu się połączą.
Wymieszaj w naczyniu soczewicę, pęczak i sos. Posiekaj grubo orzechy laskowe. Posyp danie siekanymi orzechami, pestkami granatu i miętą****. Podawaj w miseczkach, polane olejem lnianym.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
*Namocz soczewicę przez kilka do kilkunastu godzin. Przed gotowaniem przepłucz dokładnie na sicie i ugotuj z dodatkiem plastra imbiru, z nasionami kopru włoskiego lub kminku, szczyptą soli i ½ łyżeczki wodorostów kombu. Pod koniec gotowania wlej do wody 1 łyżkę octu jabłkowego. Gotuj do miękkości około 25-30 minut. Po ugotowaniu soczewicy odcedź ją i pozostaw na sicie, by obciekła.
**Upraż na suchej patelni orzechy laskowe, aż skórka zacznie delikatnie pękać. Przesyp orzechy na kuchenną ściereczkę, zawiń i roluj zawiniątko, tak aby zeszła popękana skórka.
W tym przepisie orzechy laskowe możesz zastąpić nerkowcami (wtedy wystarczy je tylko lekko uprażyć) lub migdałami (skórka zejdzie po zalaniu wrzątkiem na około 15 minut).
***Pęczak to zboże, które dobrze jest namoczyć 1 - 2 godziny przed gotowaniem. Warto to zrobić, aby skrócić czas gotowania i otrzymać lżej strawne ziarno.
****Co prawda mięta smakuje tu obłędnie, ale możesz ją zastąpić innym świeżym, ulubionym ziołem.