2,2K
To bardzo aromatyczny i rozgrzewający napój, odpowiednio zrównoważony dzięki obecności owoców i przypraw. Jednocześnie uzupełni Yin i Płyny. A dzięki obecności rozgrzewających przypraw, dba o potencjał Yang. Idealny na czas jesieni i zimy.
TYP POSIŁKU: Deser, napój
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
Składniki
- 4 l wody
- 4 dojrzałe, duże, czerwone jabłka lub wagowo zbliżona ilość gruszek/śliwek
- 4-6 strączków kardamonu
- 2-3 plastry świeżego imbiru
- 3-4 goździki
- *1/2 łyżeczki skórki dojrzałej mandarynki (CHEN PI - Pericarpium Citri Reticulatae)
- 1 gwiazdka anyżu
- *1 g kory cynamonowca (ROU GUI)
Sposób przygotowania
- Rozgnieć w moździerzu strączki kardamonu. Umieść rozgniecione strączki i pozostałe zioła i przyprawy w garnku z 4 l wody. Zagotuj i pozostaw na niewielkim ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
- Umyj dokładnie owoce. Przekrój na duże kawałki. Nie usuwaj skórki, pestek i ogonków, bo to w nich znajdziesz najwięcej skoncentrowanego smaku i właściwości.
- Włóż do garnka owoce. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wodę w garnku (tylko przegotowaną ciepłą wodą).
- Przykryj garnek pokrywką i zagotuj owoce. Uchyl delikatnie pokrywkę, zmniejsz ogień i pogotuj kompot przez 10 minut.
- Odstaw garnek by płyn wyciągnął ze składników jak najwięcej treści.
- Owoce możesz później wykorzystać na podwieczorek lub jako dodatek do zbożowego śniadania na słodko.
Notatki
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE
Oznaczone gwiazdką chińskie zioła kulinarne możesz kupić w sklepie https://www.cmcpolska.net/ , korzystając z kodu rabatowego regeneracja, dającego 10% zniżki.