Home PrzepisyBudowa i wzmocnienie krwi Omlet z orzechami i jabłkiem
Omlet z orzechami i jabłkiem

Omlet z orzechami i jabłkiem

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

Omlet z orzechami i jabłkiem

Omlet z orzechami i jabłkiem

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • 2 jajka L
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
  • 1 jabłko
  • ½ garści orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 listków mięty

Sposób przygotowania

  1. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Następnie dodaj po jednym żółtku, po trochę mąki i zmielonego siemienia lnianego, ciągle ubijając.
  3. Umyj jabłko i pokrój w drobną kostkę wraz ze skórką.
  4. Pokrój drobno orzechy. Upraż je na suchej patelni, do zarumienienia około 2 minut. Na koniec przełóż je do miski.
  5. Roztop na patelni 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojone jabłka, cynamon i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną. Dodaj orzechy. Wymieszaj i ściągnij z ognia, przełóż do miski.
  6. Rozpuść kolejną łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już mocno rozgrzana, powoli przenieś ubitą pianę*. Smaż około minutę każdą stronę. Po usmażeniu pierwszej strony, delikatnie podważ omlet łopatką i przerzuć go na drugą stronę. Smaż do lekkiego zarumienienia**.
  7. Przełóż gotowy omlet na talerz. Wyłóż na połowie jabłka z orzechami, polej miodem i złóż na pół. Całość udekoruj listkami mięty.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

*Wylewaj omlet zawsze na mocno rozgrzaną patelnię.

**Przekładaj omlet na drugą stronę, gdy środek omletu będzie już ścięty, a nie lejący.

Mogą Cię zainteresować

X