5,K
TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
Składniki
- 2 jajka L
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
- 1 jabłko
- ½ garści orzechów włoskich
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 5 listków mięty
Sposób przygotowania
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodaj po jednym żółtku, po trochę mąki i zmielonego siemienia lnianego, ciągle ubijając.
- Umyj jabłko i pokrój w drobną kostkę wraz ze skórką.
- Pokrój drobno orzechy. Upraż je na suchej patelni, do zarumienienia około 2 minut. Na koniec przełóż je do miski.
- Roztop na patelni 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojone jabłka, cynamon i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną. Dodaj orzechy. Wymieszaj i ściągnij z ognia, przełóż do miski.
- Rozpuść kolejną łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już mocno rozgrzana, powoli przenieś ubitą pianę*. Smaż około minutę każdą stronę. Po usmażeniu pierwszej strony, delikatnie podważ omlet łopatką i przerzuć go na drugą stronę. Smaż do lekkiego zarumienienia**.
- Przełóż gotowy omlet na talerz. Wyłóż na połowie jabłka z orzechami, polej miodem i złóż na pół. Całość udekoruj listkami mięty.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
*Wylewaj omlet zawsze na mocno rozgrzaną patelnię.
**Przekładaj omlet na drugą stronę, gdy środek omletu będzie już ścięty, a nie lejący.