7,1K
DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Masło klarowane to źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Kwas masłowy zawarty w maśle klarowanym odżywia komórki jelitowe i usprawnia usuwanie toksyn.
DZIAŁANIE według TCM: Masło klarowane odbudowuje krew i qi. Nawilża płyny.
TYP POSIŁKU: Dodatek/Przyprawy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min
Składniki
- 3 kostki masła (prawdziwego 82%, bez dodatku tłuszczu roślinnego)
Sposób przygotowania
- Pokrój kostki masła na mniejsze kawałki i wypełnij nimi równomiernie garnek. Dobrze się sprawdza niewielki, lecz wysoki rondel.
- Postaw rondel na minimalnym ogniu tak, aby masło powoli i delikatnie się topiło, a nie gotowało, bądź bulgotało. Proces ten może trwać od 10 min do 30 min, w zależności od ilości użytego masła. Ważne - nie mieszaj w trakcie, ani nie potrząsaj garnkiem. Zapobiegnie to zmieszaniu się warstw, które za chwilę będziesz rozdzielać.
- Na powierzchni może pojawić się odrobinę białkowej piany. Pod nią powinna znajdować się żółta klarowana warstwa tłuszczu, a na samym dnie płynna warstwa białkowa z wodą.
- Zdejmij rondel z ognia. Zbierz łyżką bardzo delikatnie białkową pianę z wierzchu.
- Weź czysty i wcześniej wyparzony słoik, a następnie bardzo delikatnie przelej do niego klarowną żółtą warstwę. Zakończ przelewanie, gdy w rondlu pozostanie tylko wytrącana warstwa białkowa z odrobiną tłuszczu. Wylej ją, nie będziesz jej potrzebować.
- Zamknij szczelnie słoik. Gdy masło klarowane już ostygnie, przechowuj je w lodówce.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
- Masło klarowane to bardzo wskazany i bezpieczny produkt przeznaczony do smażenia. Ma wysoką temperaturę dymienia: 200℃-205℃, wyższą niż np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy też słonecznikowy.