TYP POSIŁKU: Śniadanie/Obiad/Lunch/Kolacja
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h 20 minut
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki (np. orkiszowej, mieszanki gryczanej i kukurydzianej)
- 150 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki nasion/pestek sezamu, dyni, słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki
- ¼ - 1/3 szklanki zimnej wody
- Farsz:
- 1 szklanka młodych listków mniszka lekarskiego, pokrzywy lub innych*
- 1 pęczek cebulki dymki (3-4 sztuki)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 jajka dobrej jakości (z chowu ekologicznego, wiejskie)
- 200 ml śmietany kwaśnej wiejskiej 18% dobrej jakości
- 100 g sera owczego lub koziego **
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 1 szczypta chilli w proszku
- 2 szczypty bazylii (lub innych ulubionych ziół)
- 1 łyżka nasion / pestek, np: słonecznik, sezam, dynia
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Zagnieć ciasto z podanych składników. Dolewaj wodę stopniowo wyrabiając, aż do uzyskania kuli.
- Wyłóż gotowym ciastem natłuszczoną formę do tarty o średnicy około 22 – 24 cm. Wstaw formę z ciastem do lodówki.
- Wypłucz młode liście mniszka i cebulę dymkę, pozostaw na sicie do odsączenia.
- Posiekaj z grubsza liście i dymkę.
- Zeszklij w rondlu na maśle dymkę. Dodaj młode liście i podsmażaj kilka minut (3-5).
- Roztrzep mikserem lub trzepaczką jajka ze śmietaną.
- Zetrzyj na tarce ser (twardy) lub pokrój go w kostkę (feta).
- Wymieszaj masę jajeczną z serem, zeszklonymi liśćmi, szczyptą soli i przyprawami. Wlej mieszankę na schłodzone ciasto. Posyp po wierzchu wybranymi pestkami.
- Zapiekaj tartę 35 minut w pozycji grzałki góra – dół, a później 10 minut z funkcją pieczenia „dół“.Przykryj tartę od góry papierem do pieczenia, w razie gdyby przypiekała się zbyt mocno.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
*Do tarty możesz użyć także szpinaku, rukoli, jarmużu lub innych liści, które lubisz.
Młode liście zbieraj tylko w czystych miejscach, z dala od dróg i działalności człowieka.
Jeśli zaopatrujesz się w nie na przykład na bazarku, wybieraj rośliny tylko od sprawdzonych zaufanych dostawców.
** Świetnie sprawdzi się tutaj ser twardy długo dojrzewający lub feta. Albo mieszanka serów.
Notatki
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE :
Działanie terapeutyczne będzie zależało w dużej mierze od tego, jaki rodzaj młodych liści wybierzesz. Mniszek lekarski usuwa Gorąco (szczególnie z Wątroby) i Gorącą wilgoć. Dzięki temu działa korzystnie na zaczerwienienia, obrzęk i bóle oczu. Leczy skórę z zaognionych wysypek i podrażnień. Jeśli wybierzesz pokrzywę, zadziałasz harmonizująco na Krew. Dodatek jaj i śmietany odżywi Krew i Yin. Ciasto z mąki orkiszowej wzmocni Qi Śledziony.