Home PrzepisyAlkalizacja i detoks Kiszone pomidorki z bazyliową nutą

Kiszone pomidorki z bazyliową nutą

przez Ludmiła Gumula

TYP POSIŁKU: Dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut + kilka dni procesu kiszenia

Kiszone pomidorki z bazyliową nutą

Drukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 kalorii 20 grams fat

Składniki

  • garść (duża) pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka (płaska) soli kamiennej
  • 1 l wody
  • 1 szt kopru włoskiego (łodygi i kwiaty)
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 5-10 szt liści świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Wybierz słoik ze szczelnym zamknięciem, najlepiej wekowy. Umyj go i wyparz wrzącą wodą.
  2. Dno słoika wyłóż liśćmi bazylii. Umyj pomidorki i przełóż je do słoika. Dodaj obrany czosnek, koper włoski i imbir.
  3. Zagotuj wodę, którą będziesz zalewać pomidorki, wymieszaj z solą w proporcji 1 płaska łyżka na 1 l wody i odczekaj, aż przestygnie. Zalej słoik z pomidorkami soloną wodą i szczelnie zakręć.
  4. Przestaw słoik pod przykryciem do ciepłego miejsca na 2-3 dni, a następnie odstaw na kolejne 2-4 dni, najlepiej do ciemnego miejsca. Kiszone pomidorki będą gotowe do ok. 7 dni.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:

  1. Wybierz wyłącznie zdrowe, świeże, niepopękane lub nadgryzione pomidory.
  2. Pamiętaj o wyparzeniu słoika.

Mogą Cię zainteresować

X