5,2K
TYP POSIŁKU: Dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut + kilka dni procesu kiszenia
Składniki
- garść (duża) pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka (płaska) soli kamiennej
- 1 l wody
- 1 szt kopru włoskiego (łodygi i kwiaty)
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 5-10 szt liści świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Wybierz słoik ze szczelnym zamknięciem, najlepiej wekowy. Umyj go i wyparz wrzącą wodą.
- Dno słoika wyłóż liśćmi bazylii. Umyj pomidorki i przełóż je do słoika. Dodaj obrany czosnek, koper włoski i imbir.
- Zagotuj wodę, którą będziesz zalewać pomidorki, wymieszaj z solą w proporcji 1 płaska łyżka na 1 l wody i odczekaj, aż przestygnie. Zalej słoik z pomidorkami soloną wodą i szczelnie zakręć.
- Przestaw słoik pod przykryciem do ciepłego miejsca na 2-3 dni, a następnie odstaw na kolejne 2-4 dni, najlepiej do ciemnego miejsca. Kiszone pomidorki będą gotowe do ok. 7 dni.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
- Wybierz wyłącznie zdrowe, świeże, niepopękane lub nadgryzione pomidory.
- Pamiętaj o wyparzeniu słoika.