TYP POSIŁKU: Deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
Składniki
- 2 gruszki (lub jabłka słodkiej odmiany)
- ½ szklanki borówek amerykańskich
- 2,5 szklanki wody
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki kuzu (czubate)
- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
- 2 łyżki ekspandowanej komosy ryżowej (quinoa) (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Umyj gruszki, oczyść je z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce.
- Umyj borówki amerykańskie.
- Włóż owoce do garnka, dodaj gwiazdkę anyżu, miętę (opcjonalnie) i 2 szklanki wody. Zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.
- Wsyp kuzu do 0,5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
Wlej miksturę do gotujących się owoców. Mieszając, gotuj około 2 minuty, aż płyn zgęstnieje. - Przełóż gotowy kisiel do miseczek i ostudź. Możesz do niego dodać nasiona chia, ekspandowaną komosę ryżową i miód.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Kisiel w ten sposób możesz przygotowywać przez cały rok, ze wszystkich dostępnych owoców sezonowych, na przykład: truskawek, malin, wiśni, czereśni, porzeczek lub innych, które lubisz.
Notatki
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE: :
Dzięki skrobi z korzenia kuzu, deser korzystnie działa na jelita i żołądek. Usuwa toksyny z organizmu, wyprowadza gorąco z ciała. Wzmacnia i dostarcza mikroelementów, alkalizuje organizm. Wspiera powrót do zdrowia rekonwalescentów, łagodzi skutki biegunki. Działa wspierająco w pierwszym etapie przeziębienia wywołanego wniknięciem patogenu z zewnątrz. Dodatek gruszek wspiera produkcję Płynów ciała i działanie Płuc, gasi pragnienie, łagodzi suchy kaszel. Dzięki owocom jagodowym, kisiel działa korzystnie na pracę Wątroby, zwłaszcza jej funkcje tworzenia i przechowywania Krwi.