DZIAŁANIE według medycyny zachodniej: Kasza jaglana alkalizuje organizm, leczy nadkwaśność żołądka oraz kandydozę przewodu pokarmowego. Jest bogata w witaminy B1, B3, a także w magnez i żelazo. Alkalizuje organizm. Skórka mandarynki ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi wzdęcia i rozpuszcza flegmę. Brzoskwinia chroni przed anemią, oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie tonizujące, jest źródłem cennego beta-karotenu. Rozmaryn odtruwa organizm, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu, wspomaga oczyszczanie wątroby.
DZIAŁANIE według TCM: Danie wzmacnia śledzionę, żołądek i nerki. Stymuluje trawienie. Transformuje i usuwa zimny śluz i wilgoć. Odżywia płyny ciała.
TYP POSIŁKU: Śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 minut
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka dojrzałej skórki mandarynki*
- 1/2 łyżeczki kory cynamonowca wonnego** (lub opcjonalnie szczypta zwykłego mielonego cynamonu)
- 1 szklanka wody
- 2 szt brzoskwini*** lub proporcjonalnie ilościowo suszonych moreli
- 1 łyżka płaska oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju lnianego/z lnianki
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 szczypta soli dobrej jakości (polecam kłodawską)
Sposób przygotowania
- Upraż̇ kaszę jaglaną na suchej patelni do momentu zarumienienia i charakterystycznego orzechowego zapachu. Wrzuć kaszę jaglaną do garnka, dolej wody w proporcji 1 porcja kaszy : 2 porcje wody. Dodaj szczyptę soli, skórkę z mandarynki* oraz korę cynamonowca**. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
- Pokrój brzoskwinie*** w kostkę wraz ze skórką. Na patelni rozpuść olej kokosowy i podduś pokrojone brzoskwinie. Duś około 1 minuty (co chwilę mieszając). Na koniec dodaj oberwane listki rozmarynu i duś kolejną minutę.
- Wyciągnij z ugotowanej kaszy jaglanej korę cynamonowca*. Przełóż kaszę jaglaną do miski. Na wierzch dodaj owoce, polej olejem lnianym/z lnianki.
WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI:
* Dojrzała skórka mandarynki to kulinarne zioło wspomagające transformowanie śluzu i toksyn z układu pokarmowego. Możesz je kupić w sklepie w zakładce zioła kulinarne.
** Kora cynamonowca wonnego jest za twarda i nie nadaje się do spożycia. Jest dodawana ze względu na regeneracyjne działanie lecznicze, a także aromat. Możesz ją kupić w sklepie w zakładce zioła kulinarne.
*** Jeśli nie masz dostępu do świeżych brzoskwiń, możesz je zastąpić suszonymi morelami.